Cea mai importanta descoperire arheologica submarina din ultimii 30 de ani. Comoara care zacea pe fundul marii de 1600 de ani
Autoritatea Israeliana pentru Antichitati (IAA) a anuntat luni cea mai importanta descoperire arheologica submarina din ultimii 30 de ani, constand in epava unui vas comercial care s-a scufundat, in urma cu 1.600 de ani.
Descoperirea a fost facuta in apropiere de tarmul Israelului de azi, informeaza DPA si EFE.
Vaporul se pare ca s-a zdrobit de stanci, in tipul unei furtuni, langa portul antic Cesarea, a declarat arheologul Jacob Sharvit de la IAA, dupa ce in nisipul de pe fundul marii din acea zona s-au gasit aproximativ 20 de kilograme de monede, statui din bronz, ancore de fier si de lemn, obiecte folosite la navigare de echipajele navei scufundate, potrivit Agerpres.
Cercetarea care a scos la lumina aceste comori a fost efectuata in ultimele saptamani, pornind de a o informatie primita de IAA de la doi scufundatori amatori.
Multe dintre obiectele descoperite sunt foarte bine conservate, asa cum este cazul unei lampi pe care se poate vedea chipul zeului Soare, o statuie a zeitei Luna, precum si o alta lampa, cu imaginea unui sclav african.
Monedele au incrustate portretele imparatului roman Constatin cel Mare (care a trait intre 272-337) si al lui Licinius, care a domnit in partea de est a Imperiului Roman intre 308-324 si care a fost un rival al lui Constantin.
Localizarea obiectelor descoperite sugereaza o nava ''care transporta o incarcatura de metal pentru reciclare si care se pare ca a fost surprinsa de o furtuna la intrarea in port si s-a scufundat dupa ce s-a lovit de malurile stancoase'', a mentionat Jacob Sharvit.
Sursa: Agerpres
Etichete: israel, navă, epava, comoara, descoperire, statuie, monede, arheologica, lampa,
Dată publicare:
16-05-2016 20:30