Cea mai caldă lună martie înregistrată vreodată. Recorduri de temperatură în ultimele zece luni
Serviciul european de monitorizare a climei a anunțat marți că planeta a înregistrat cea mai fierbinte lună martie din istorie, marcând astfel vârful unei serii de 10 luni consecutive în care fiecare lună a stabilit un nou record de temperatură.
Fiecare dintre ultimele zece luni a fost clasificată drept cea mai caldă lună din istorie, comparativ cu luna corespunzătoare din anii precedenți, a spus Serviciul de Schimbări Climatice Copernicus (C3S) al UE într-un buletin lunar, scrie Reuters.
Cele 12 luni care se încheie cu martie au fost, de asemenea, clasificate drept perioada de 12 luni cea mai caldă înregistrată vreodată pe planetă, a afirmat C3S. Din aprilie 2023 până în martie 2024, temperatura medie globală a fost cu 1,58 grade Celsius peste media din perioada preindustrială 1850-1900.
„Trendul pe termen lung cu recorduri excepționale ne preocupă foarte mult”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct la C3S, pentru Reuters.
„Vederea acestor recorduri - lună de lună - ne arată cu adevărat că clima noastră se schimbă, și se schimbă rapid”, a adăugat ea.
Setul de date al C3S datează din 1940, iar oamenii de știință l-au verificat încrucișat cu alte date pentru a confirma că luna trecută a fost cea mai caldă lună martie de la perioada preindustrială.
2023 a fost anul cel mai cald de pe planetă în înregistrările globale care datează din 1850.
Vremea extremă și temperaturile excepționale au provocat ravagii în acest an.
Seceta determinată de schimbările climatice în regiunea Pădurii Amazoniene a declanșat un număr record de incendii de pădure în Venezuela de la ianuarie până în martie, în timp ce seceta din Africa de Sud a distrus recoltele și a lăsat milioane de oameni în fața foametei.
Oamenii de știință marini au avertizat luna trecută că este probabil să se desfășoare un eveniment masiv de decolorare a coraliilor în emisfera sudică, determinat de încălzirea apelor, și ar putea fi cel mai rău din istoria planetei.
Cauza principală a căldurii excepționale au fost emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de om, a spus C3S. Alți factori care au contribuit la creșterea temperaturilor includ El Nino, modelul meteorologic care încălzește apele de suprafață în Oceanul Pacific de est.
Sursa: Reuters
Etichete: incalzire globala, cald, martie, myimpact,
Dată publicare:
09-04-2024 10:40