Cea mai bogată regiune a Spaniei, la răscruce. Cum au ajuns catalanii să-și dorească separarea
Cea mai bogată regiune a Spaniei, Catalonia are propria limbă şi cultură, iar mulţi dintre catalani nici nu se consideră spanioli.
Mişcarea separatistă a luat însă avânt din 2010, pe fondul crizei economice şi a restrângerii statutului de autonomie al regiunii.
Deşi adepţii independenţei au fost cei mai vizibili în ultimele săptămâni, sondajele arată că cei mai mulţi dintre locuitorii Cataloniei NU doresc desprinderea de Spania.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În localităţi întregi, drapelul spaniol e rareori văzut, în timp ce steagul Cataloniei e peste tot, pe străzile patrulate de poliţia catalană şi printre afişe în limba catalană.
"Nu mă simt spaniolă, fiindcă nici măcar tradiţiile Spaniei nu sunt alte noastre. Am fost întotdeauna catalani. Avem un mod foarte diferit de a gândi. Avem tradiţii foarte diferite."
În pofida secolelor de dominaţie spaniolă, Catalonia a reuşit să-şi păstreze limba şi cultura. Generalul Franco a încercat să o supună cu totul Spaniei, dar după reinstaurarea democraţiei, regiunea şi-a recăpătat un anume grad de autonomie, sporită prin negociere în 2006. Patru ani mai târziu însă, Curtea Supremă de la Madrid anula parţial acest statut.
Ce i-a deranjat cel mai mult pe catalani a fost eliminarea recunoaşterii ca naţiune distinctă şi pierderea unor libertăţi fiscale. În paralel, criza economică a accentuat resentimentele. Deşi produc o cincime din PIB-ul Spaniei, catalanii consideră că primesc prea puţin înapoi şi susţin regiunile mai sărace ale ţării.
"Sprijin independenţa fiindcă vreau o viaţă mai bună. E foarte simplu. Vreau ca fiii mei şi nepoţii lor să aibă o viaţă mai bună. Aşa nu evoluăm. În felul cum trăim acum, nu evoluăm."
Dar nu toţi catalanii vor independenţă. 70% vor să se poată exprima prin referendum pe această temă, dar în privinţa independenţei taberele sunt aproape egale.
"Mă simt spaniolă şi simt că susţinătorii independenţei îmi dezbină ţara."
"Spania nu trebuie să se rupă doar pentru că patru nebuni vor să o rupă. Spania e o ţară indivizibilă. Ar trebui să fim mândri că suntem spanioli, fiindcă trăim într-o ţară privilegiată."
Sondajele au arătat, de asemenea, că numărul celor care vor să rămână între graniţele Spaniei a crescut odată cu relansarea economiei. Potrivit unui sondaj realizat de Guvernul spaniol în iunie 2017, 41% dintre catalani ar fi în favoarea independenţei, faţă de 50% care i se opun.
Sursa: Pro TV
Etichete: Spania, catalonia, referendum de independenta,
Dată publicare:
01-10-2017 07:50