Ce avea în buzunar Thomas Crooks atunci când a mers la mitingul electoral la care l-a împușcat pe Trump în ureche
Pe lângă ancheta independentă anunțată de președintele Biden și de audierile programate în Congres, și Departamentul pentru Securitate Internă a deschis o investigație.
Oficialii vor să afle cum a pregătit Secret Service mitingul electoral la care Trump a fost împușcat în ureche. Deficiențele de securitate sunt cu atât mai uimitoare cu cât dispozitivul de protecție pentru Trump fusese consolidat recent, după ce au apărut informații potrivit cărora Iranul plănuia asasinarea fostului președinte.
Unul dintre participanții la miting a surprins momentul cu aproape două minute înainte să se audă primele focuri de armă. Lângă clădire este si un polițist în uniformă, care însă nu-l observă pe trăgător.
John Hudson, fost agent al serviciilor secrete: „Nimeni nu ar fi trebuit să poată ajunge vreodată pe acel acoperiș.”
Aaron Gaza, martor: „I-am observat pe cei de la Secret Service alertați în mod vadit de ceva. Alergau în toate direcțiile.”
Potrivit anchetatorilor, Crooks și-a luat liber sâmbătă de la azilul în care lucra și a mers la miting cu o... lunetă în buzunar. Cum aceasta nu este considerată armă, agenții l-au lăsat să treacă.
John Miller, analist șef pentru aplicarea legii și informații: „E un dispozitiv care seamănă cu un binoclu mic și e folosit de vanatori ca să măsoare distanța atunci când se pregătesc să tragă la distanță. Dar l-au notat: de ce are așa ceva în mână?”
Anchetatorii spun că individul a ieșit apoi din zona securizată. Se presupune că și-a luat arma din mașină. Sprijinindu-se pe o unitate de aer condiționat, s-a cățărat până la acoperiș.
John Miller, analist șef pentru aplicarea legii și informații: „A luat luneta și s-a uitat cu ea la pozițiile lunetiștilor, iar unul dintre lunetiști s-a uitat la el prin propria luneta. În acest moment, nu avea nicio armă la vedere, din câte înțeleg, dar (lunetiștii) spun că se observau reciproc prin luneta...”
Poticnelile și erorile serviciilor de securitate sunt cu atât mai impardonabile cu cât Statele Unite au primit recent informații despre un complot al Iranului pentru asasinarea fostului președinte republican. Din acest motiv ar fi fost consolidat dispozitivul de protecție a lui Trump. Doar în teorie, se pare.
Fareed Zakaria, journalist CNN: „Negați categoric că Iranul, prin Gărzile Revoluționare sau diverse miliții afiliate, a plănuit asasinarea lui Donald Trump?”
Ali Bagheri Kani, ministrul iranian de Externe: „Așa cum am spus deja, ne vom folosi doar de proceduri legale și judiciare. Americanii și-au asumat explicit asasinarea comandantului iranian. Deci este dreptul nostru firesc să-i aducem în fața judecătorilor pe cei vinovați.”
Iranienii au jurat în mod repetat să se răzbune după ce Qasem Soleimani - cel mai înalt comandant militar din această țară și cel mai influent lider după ayatolahul Khamenei - a fost asasinat într-un atac american cu dronă, în 2020.