Ce „profeţea” Bill Gates despre pandemie în septembrie. A avut sau nu dreptate?
Miliardarul Bill Gates a afirmat în toamna anului 2020 că trei dintre cele șase vaccinuri care ar fi cele mai eficiente și care s-au aflat în curs de dezvoltare ar fi trebuit să fie disponibile până la începutul anului 2021.
Fondatorul Microsoft considera că cea mai mare parte a lumii își va dori un vaccin dintr-o țară occidentală, unde există reguli bine puse la punct, transmite Times of India.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Tot el a mai adăugat că țările „mai sărace” pot apela la vaccinuri mai puțin eficiente, cum ar fi cele din China sau Rusia, dacă nu pot avea unul din SUA, Marea Britanie sau din Europa.
Gates ceruse țărilor să lucreze împreună la un „vaccin global”, care să fie creat de o singură companie și fabricat de alte firme din întreaga lume.
„Este o tragedie că nu ne-am putut pregăti de această pandemie”
Fondatorul Microsoft Bill Gates, foarte implicat în lupta împotriva pandemiei Covid-19 prin intermediul Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, a precizat anul trecut că are încredere că „la începutul anului 2021” va apărea un vaccin împotriva noului coronavirus, însă se teme că ţările în curs de dezvoltare nu vor putea beneficia foarte rapid de el.
El a avertizat pe atunci cu privire la riscuri colaterale ale pandemiei Covid-19 în ţările cele mai sărace, având în vedere o „cădere liberă” a ratei vaccinării împotriva altor maladii, precum rujeola sau diareea, transmite News.ro.
„Este o tragedie, este cu adevărat regretabil că nu ne-am putut pregăti de această pandemie”, a precizat Bill Gates.
„În 2021 vom putea depăşi boala cel puţin în ţările bogate. Există un anumit număr de vaccinuri în curs de realizare, iar unele dintre ele se vor dovedi eficiente. Arareori cinci laboratoare farmaceutice lucrează în același timp la același vaccin”, a apreciat el în toamna anului 2020.
Însă Bill Gates adăugase că „vaccinul ar trebui să fie al tuturor, nu doar al ţărilor bogate”.
Bill Gates a prezentat, în linii mari, „goalkeeper”-ii Fundaţiei sale, bilanţul în date al activităţii acesteia în domeniul sănătăţii în ţările aflate în curs de dezvoltare.
„De ani de zile, rata mortalităţii infantile şi malnutriţia scad în ţările sărace”, a explicat el.
Însă, anul trecut, „perturbarea economiei, a sistemului sănătăţii şi educaţiei” din aceste ţări a provocat „pagube cu mult mai rele decât epidemia însăşi”, a adăugat el, dând ca exemplu continentul african.
”În Africa sunt mai puţini oameni care se vaccinează împotriva pneumoniei, diareei sau rujeolei, iar aceste boli câştigă teren anul acesta”, a subliniat el.
Potrivit datelor ale, nivelul vaccinării în Africa a scăzut de la 81 la 74% în 2020, iar „toate progresele din ultimii 25 de ani au fost şterse”.
FAKE NEWS
Întrebat despre numeroasele „fake news” care înfloresc pe reţele de socializare şi care-l desemnează drept creatorul Covid-19, Bill Gates a explicat că „provoacă frică ca un asemenea zvon să ajungă până pe reţele de socializare şi să deformeze adevărul”.
„Noi muncim să salvăm vieţi”, a subliniat el, adăugând că „n-ar trebui ca un asemenea zvon să împiedice oamenii să poarte mască sau să se vaccineze”.
Bill Gates a evocat de asemenea profitul-record al giganţilor tehnologiei în timpul pandemiei Covid-19 şi a apreciat că politicile fiscale ale Statelor Unite sunt prea slabe şi că Washingtonul ar putea „corecta anumite inegalităţi” care se consolidează.
„Inegalităţi imense au fost exacerbate de Covid-19. Copii nu mai vor să se ducă la şcoală, iar angajaţi la muncă, arunci când alţii muncesc de la distanţă”, a conchis el.
Sursa: News.ro, Times of India
Etichete: vaccin, bill gates, pandemie,
Dată publicare:
19-01-2021 10:13