Ce vi se poate intampla daca ati fotografiat Turnul Eiffel noaptea. Nici macar Uniunea Europeana nu va poate salva
O prevedere obscura in legislatia europeana a drepturilor de autor va poate transforma in infractori peste noapte.
Si asta fiindca orice fotografie cu Turnul Eiffel surprins noaptea, in timp ce instalatia de iluminare este pornita, are nevoie de aprobare de la societatea care administreaza celebrul monument inainte de a fi utilizata. Nu e o gluma, ci o informatie care apare inclusiv pe site-ul oficial al Turnului Eiffel. Fotografiile facute ziua, in schimb, sunt la liber.
Aceasta situatie bizara a aparut in urma deciziei unei instante judecatoresti de la Paris, care in 1992 a decis ca instalatie de iluminare a Turnului e o opera de arta si toate drepturile de reproducere a imaginii acesteia revin firmei care a pus becurile. Ulterior, acestea au ajuns la SETE, compania care gestioneaza Turnul, iar daca il fotografiati noaptea, trebuie sa cereti acordul acesteia inainte de a pune poza pe Facebook, de pilda.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In 2001, Uniunea Europeana a emis o directiva prin care imaginea monumentelor arhitecturale aflate in spatii publice nu intra sub incidenta legii drepturilor de autor. Directiva era insa optionala, asa ca mai multe state – printre care si Franta – au decis sa nu o adopte. Ceea ce inseamna ca daca fotografiati turnul noaptea si puneti poza in retelele sociale, puteti fi dat in judecata.
Potrivit EU Observer, si cladirea ParlamentuluI European din Strasbourg se afla in aceeasi situatie. Drepturile de reproducere a imaginii cladirii apartin unei firme de arhitectura din Franta astfel incat oricine vrea sa foloseasca o poza cu Parlamentul – inclusiv europarlamentarii – are nevoie de aprobare. Situatia ar fi generat o reactie dura a fostului comisar european pentru agenda digitala, Nellie Kroes, insa momentan institutiile UE nu pot lua nicio masura.
Sursa: , EU Observer
Etichete: turism, legislatie, ue, turnul eiffel, fotografie, drepturi de autor, aprobare,
Dată publicare:
10-11-2014 12:39