Ce se intampla in Africa de Sud cand spui la televizor ca vine ploaia si de fapt nu cade un strop
Un proiect de lege din Africa de Sud starneste ingrijorare in randul meteorologilor. Ei risca amenda sau chiar inchisoare, daca gresesc prognoza.
Noua lege ii vizeaza in special pe meteorologii care lucreaza pe cont propriu si dau prognoze alarmante, cum ar fi seceta sau inundatii devastatoare.
Decizia a fost luata dupa ce anunturi gresite privind vremea au dus la panica in randul populatiei si chiar la pierderi economice.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cei care gresesc risca pana la 10 ani de inchisoare sau amenzi de 800.000 de lire sterline, scrie Daily Mail.
Meteorologii independenti pot evita aceste situatii neplacute daca cer aprobare scrisa de la serviciul national de meteorologie, inainte de a publica prognoza.
Partidul de opozitie din Africa de Sud avertizeaza insa ca aceasta lege va duce la monopol de stat, iar cetatenii vor avea numai de pierdut.
Astfel, daca cineva o sa observe o tornada care se apropie nu o sa aiba voie de anunte public pericolul, ci va fi obligat sa ceara mai intai aprobare scrisa.
Fenomenul avertizarilor meteo exagerate a aparut recent, dupa o gafa facuta de un prezentator meteo de la BBC in anul 1987. Atunci el a desconsiderat un avertisment de furtuna puternica, furnizat de o telespectatoare.
Uraganul de atunci a ucis 18 persoane in Marea Britanie, dupa ce prezentatorul a asigurat publicul ca va fi vant puternic, dar nici vorba de vreo furtuna.
De atunci, in media a aparut “efectul Michael” (dupa numele prezentatorului Michael Fish): meteorologii, in special cei britanici, tind sa furnizeze cea mai pesimista prognoza posibila, preferand sa exagereze decat sa rateze vreun fenomen grav.