Ce se întâmplă cu șeful mercenarilor Wagner. ”Ori Putin e terminat, ori zilele lui Prigojin sunt numărate”
În timp ce brigăzile de asalt ale armatei ucrainene i-au împins pe ruși și au eliberat o fâșie de aproape 10 km pătrați, lângă Bahmut, șeful mercenarilor Wagner pare să-l critice direct, pentru prima dată, pe liderul rus.
”Ori Putin e terminat, ori zilele lui Prigojin sunt numărate”, comentează analiștii britanici.
Pe de altă parte, un jurnalist AFP, în vârstă de 32 de ani, a fost ucis într-un atac al rușilor, în apropiere de Bahmut.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Șeful mercenarilor Wagner a marcat în felul sau imprevizibil Ziua Victoriei. Vorbind despre refuzul continuu al Ministerului Apărării de a furniza luptătorilor săi munițiile necesare, Prigojin a făcut un comentariu enigmatic despre cei care decid desfășurarea războiului.
”Bunicul fericit se crede bun. Dacă se dovedește că are dreptate, atunci Dumnezeu să le dea tuturor sănătate! Dar ce vor face țara, copiii noștri, nepoții noștri, care sunt viitorul Rusiei, și cum vom putea câștiga acest război dacă – din întâmplare, și fac doar speculații aici – se dovedește că acest bunic este un nenorocit ?”
Identitatea figurii bunicului la care s-a referit Prigojin este suficient de ambiguă pentru a invita la speculații. Prigojin i-a criticat dur și în mod repetat pe ministrul Apărării Serghei Șoigu și pe Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General, dar până acum evitase orice declarație împotriva lui Vladimir Puțîn.
Însă Putin însuși este adesea numit "bunicul" ori - mai nou - ”bunicul din buncăr". "Nu poți să-l provoci pe țar în acest fel și să rămâi în viață. Fie Prigojin și-a pus singur cruce, fie tzarul nu mai e tzar, ci e terminat, pentru că sistemul rus nu respectă slăbiciunea", cred analiștii occidentali.
În tot acest timp, deputații francezi au adoptat în unanimitate o moțiune prin care cer Uniunii Europene să includă grupul paramilitar rus Wagner pe lista organizațiilor teroriste. Reacția vine după ce un jurnalist al agenției France Presse a fost ucis pe frontul din estul Ucrainei.
Este vorba despre Arman Soldin, care a murit într-un atac rusesc cu rachete lângă Bahmut. Soldin avea 32 de ani și este al 15-lea jurnalist ucis în timp ce relata despre războiul din Ucraina. "Împărtășim durerea celor dragi și a colegilor săi", a scris președintele Emmanuel Macron pe Twitter.
În altă ordine de idei, The Washington Post scrie că Marea Britanie pare pregătită să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, până la 300 de km, refuzate până acum Kievului de administrația Biden. Jurnaliștii citează un anunț de achiziție publicat pe 2 mai de către Fondul Internațional pentru Ucraina, condus de britanici.
Specificațiile anunțului se potrivesc cu rachetele Storm Shadow, care pot fi montate pe avioanele sovietice ale Ucrainei. Capacitatea de a lovi mult în spatele liniilor frontului i-ar ajuta pe ucraineni la deschiderea drumului pentru un asalt la sol cu tancuri și trupe de infanterie
Între timp, prin intermediul organizației lituaniene de voluntari Blue/Yellow, Ucraina a primit sisteme de apărare radar de fabricație israeliană. Sistemele sunt concepute pentru a detecta amenințări aeriene, inclusiv rachete, obuze de mortier, elicoptere și drone pe o rază de 10 km.
Sistemele mobile și staționare vor fi utilizate în principal pentru a proteja infrastructură critică.
În sfârșit, Rusia împinge și Japonia în brațele NATO. Guvernul nipon poartă discuții pentru a deschide un birou de legătură NATO, care ar fi primul de acest fel din Asia. Într-un interviu acordat postului CNN, ministrul japonez de externe a explicat că invazia Rusiei în Ucraina a făcut lumea mai puțin stabilă.
Un birou NATO la Tokyo ar avea o greutate uriașă, în condițiile în care războiul din Ucraina și diviziunile tot mai profunde din Asia au făcut ca țări precum Japonia și Coreea de Sud să se apropie mai mult de partenerii lor occidentali – și să prezinte un front unit împotriva amenințărilor percepute mai aproape de casă, precum Coreea de Nord și China.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, NATO, wagner, Evgheni Prigojin,
Dată publicare:
10-05-2023 19:50