Ce spune Vladimir Putin despre Grupul Wagner, considerat armata sa secretă de mercenari

Ultima actualizare: 11-01-2020 19:21
wagner group
Pro TV

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel au susţinut sâmbătă o conferinţă comună la care au răspuns unor întrebări despre situaţia din Libia.

Întrebat dacă mercenarii cunoscuţi ca Wagner Group luptă în Libia, Putin a răspuns că în cazul în care există ruşi în această ţară, ei nu reprezintă Rusia şi nici nu sunt plătiţi de stat, relatează Reuters.

Grupul militar privat rus a luptat clandestin pentru sprijinirea forţelor ruse în Siria şi Ucraina, au scris mai multe agenţii de presă în trecut. Mercenarii, în principal foşti soldaţi, sunt recrutaţi de entitatea cunoscută ca Wagner Group. Rusia a negat că ar fi beneficiat de acest ajutor în străinătate, potrivit News.ro.

Cancelarul german a afirmat, la aceeaşi conferinţă, că negocierile de pace vor avea loc la Berlin, după ce Turcia şi Rusia au făcut apel la facţiunile care duc un război în Libia să ajungă la un armistiţiu.

„Sperăm ca eforturile comune ale Rusiei şi Turciei să aibă succes şi vom trimite curând invitaţii pentru o conferinţă la Berlin”, a spus Merkel.

Liderii europeni l-au avertizat miercuri pe premierul libian recunoscut internaţional, Fayez al-Serraj, să nu permită accesul trupelor turceşti pe teritoriul Libiei şi să nu încheie un acord pentru gaze naturale cu Turcia, pentru a evita agravarea tulburărilor din ţară.

Anarhia existentă în ultimii ani în Libia, stat membru al OPEC, i-a perturbat producţia de petrol, a alimentat migraţia clandestină în Europa şi a făcut loc extremiştilor islamişti.

Libia este afectată de un conflict între facţiuni, după înlăturarea, printr-o revoltă sprijinită de NATO, a dictatorului Muammar Gaddafi, în 2011.

Khalifa Haftar, care a fost general în armata lui Gaddafi şi ale cărui forţe controlează cea mai mare parte din estul şi sudul Libiei, face o nouă încercare de a captura Tripoli, capitala ţării situată în nord-vest.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO