Ce scrie în raportul despre rolul Rusiei în alegerea lui Trump. Reacţia preşedintelui SUA
Nu există dovezi că Donald Trump sau cineva din anturajul său ar fi conspirat cu Rusia în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2016. Aceasta e concluzia comisiei speciale de anchetă condusă de procurorul Robert Mueller.
Totuși, raportul nu stabilește dacă președintele american ar fi obstrucționat sau nu justiția și, din această perspectivă, Trump nu a fost exonerat. Dar șeful de la Casa Albă a salutat ceea ce el consideră o "exonerare completă și totală".
Trump a descris în repetate rânduri ancheta drept "o vânătoare de vrăjitoare". Iar duminică declara că "A fost o rușine că această țară a trebuit să treacă prin așa ceva".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Principalele rezultate ale investigaţiei sunt cuprinse într-o scrisoare de patru pagini adresată duminică Congresului de Procurorul general William Barr, care a primit vineri raportul. "Consilierul special nu a descoperit că echipa de campanie a lui Trump sau oricine a avut legătură cu aceasta, a conspirat sau s-a coordonat cu guvernul rus în aceste eforturi, în pofida ofertelor multiple ale unor persoane afiliate părţii ruse de a sprijini campania lui Trump", potrivit documentului.
În scrisoare, Procurorul general Barr citează din raportul Mueller: "Deşi acest raport nu conchide că preşedintele a comis o infracţiune, nici nu îl exonerează în legătură cu o infracţiune separată de obstrucţionare a justiţiei". Aşadar, în privinţa celei de-a doua chestiuni importante a dosarului, cea privind o presupusă obstrucţionarea a justiţiei de către preşedintele american, Robert Mueller nu a ajuns la o concluzie definitivă. Barr a mai scris că, după examinarea constatărilor lui Mueller, probele "nu sunt suficiente pentru a stabili că preşedintele a comis un delict de obstrucţionare a justiţiei”.
În replică, liderii Partidului Democrat din Congresul american au solicitat duminică seara publicarea completă a raportului procurorului special Robert Mueller, apreciind că Procurorul general William Barr, care a difuzat un rezumat conţinând concluziile anchetei, nu este "un observator neutru".
"Scrisoarea secretarului de justiţie Barr ridică la fel de multe întrebări pe câte răspunsuri oferă", se arată într-un comunicat de presă comun al preşedintei democrate a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi şi al liderului minorităţii democrate din Senat Chuck Schumer. Cei doi democraţi au adăugat că este urgent ca raportul complet şi toate documentele conexe să fie făcute publice cât mai curând, evidenţiind că raportul nu îl disculpă pe Donald Trump în privinţa chestiunii sensibile a obstrucţionării justiţiei.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, justitie, donald trump, ancheta, alegeri, raport, democrati, 2016, republicani, william barr, robert mueller, implicare,
Dată publicare:
25-03-2019 07:22