NYT: Procurorul special Robert Mueller încearcă să „intre în mintea” lui Trump cu 50 de întrebări despre alegerile din 2016

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
donald trump
Getty

Procurorul special Robert Mueller, care anchetează implicarea Rusiei în alegerile din Statele Unite, ar fi elaborat o listă cu 50 de întrebări pe care dorește să i le adreseze lui Donald Trump, pentru a „pătrunde în mintea președintelui american”.

Potrivit unor documente obținute de publicația New York Times, procurorul special Robert Mueller le-ar fi transmis avocaților lui Trump o listă cu întrebări care se împart în patru categorii mari: întrebări legate de Michael Flynn, fostul consilier pe probleme de securitate națională, întrebări referitoare la James Comey, fost director al FBI, întrebări referitoare la Jeff Sessions, procurorul general al SUA și întrebări privind o campanie coordonată cu Rusia.

Întrebările deschise par să fie „o încercare de a pătrunde în mintea președintelui american”, cât și o tentativă de a înțelege ce l-a determinat să scrie o serie de mesaje dure pe Twitter. Mai mult, acestea ar urmări să pună sub lupă relațiile lui Trump cu familia și consilierii apropiați, comentează New York Times.

Totodată, întrebările au legătură, mai ales, cu deciziile președintelui de a demite persoane importante, precum directorul FBI și pe primul său consilier pe probleme de securitate națională, cât și modul în care liderul de la Washington l-a tratat pe procurorul general Jeff Sessions.

Mai mult, Mueller încearcă să afle mai multe detalii despre afacerile lui Donald Trump și despre conversațiile cu avocatul său personal, Michael D.Cohen, dar și dacă președintele Statelor Unite era la curent cu vreo tentativă a ginerelui său Jared Kushner de a stabili un canal de comunicare cu Rusia în perioada tranziției.

Ca urmare a publicării acestor informații, președintele american Donald Trump a reacționat, marți, pe Twitter, spunând că este „rușinos” că au ajuns în spațiul public întrebările pe care procurorul special vrea să i le adreseze. NYT mai notează că multe dintre aceste întrebări urmăresc să releve dacă liderul american a obstrucționat în vreun fel justiția americană.

„Știrile false au luat-o razna. Creează povești false folosind surse anonime, care nu există. Casa Albă funcționează foarte bine, în ciuda acestei vânători de vrăjitoare. Realizăm lucruri de neînchipuit și punem lucrurile pe un făgaș pozitiv. Este rușinos că întrebările privind vânătparea de vrăjitoare din Rusia au ajuns în presă. Nu există întrebări despre acțiuni coordonate. Oh, înțeleg că avem de-a face cu o infracțiune falsă, care nu a existat niciodată, și cu o anchetă care a început cu distribuirea de informații clasificate în mod ilegal. Pare foarte dificil să obstrucționez justiția când vorbim de o infracțiune care n-a avut loc niciodată. Vânătoare de vrăjitoare!”, a scris Donald Trump într-o serie de mesaje postate pe Twitter.

Mueller conduce ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016, pentru a stabili dacă au existat legături între asociații lui Trump din campania electorală și oficialii de la Moscova.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO