Ce s-a întâmplat înainte ca avionul ucrainean să se prăbușească. Analiza dură a unui expert în aviație

Ultima actualizare: 11-01-2020 15:22

Ucraina aşteaptă o investigaţie completă, compensaţii şi asumarea totală a răspunderii în cazul avionului de pasageri doborât de Iran, a transmis sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski.

Iranul a recunoscut sâmbătă dimineaţă că a doborât „din greşeală” avionul companiei Ukraine International Airlines cu 176 de oameni la bord şi şi-a exprimat regretul pentru moartea lor.

Majoritatea celor decedaţi în urma doborârii avionului erau cetăţeni iranieni şi canadieni.

Un expert în aviație a analizat imaginile surprinse înainte de prăbușirea avionului și a explicat într-o intervenție pentru CNN ce s-ar fi petrecut atunci în aer. Conform acestuia, majoritatea pasagerilor au supraviețuit, cel mai probabil, exploziei și au fost în viață până în momentul în care aeronava s-a lovit de sol.

„Sunt imagini greu de privit. Explozia pe care o vedem în aer nu este a avionului propriu-zis, ci provine de la racheta care explodează în apropierea aeronavei și împrăștie bucăți de șrapnel în zonele critice ale acesteia, precum rezervoarele de combustibil și motorul”, a declarat expertul în aviație David Soucie.

„În mod tragic, trebuie să recunoaștem că la bord erau oameni încă în viață când avionul s-a prăbușit”, a mai spus expertul, întrebat dacă acest lucru ar fi fost posibil.

„Bucățile rezultate în urma exploziei rachetei antiaeriene sunt de mărimea unei monede, sunt din metal solid, pot penetra fuselajul și afecta sistemele avionului și pot ucide pasageri. Dar cu siguranță nu au fost atât de multe încât să omoare toți pasagerii. E greu să ne imaginăm prin ce au trecut oamenii”, a mai spus specialistul.

Avionul, un Boeing 737 UIA, s-a prăbuşit la două minute după ce a decolat, de la Teheran către Kiev, în noaptea de marţi spre miercuri, la puţin timp după ce tiruri de rachete ale Teheranului au fost trase asupra a două baze folosite de armata americană în Irak.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO