Un lider al Gardienilor Revoluției și-a asumat doborârea avionului în Iran: ”Aş fi preferat să fi murit”

Ultima actualizare: 11-01-2020 13:34
Amirali Hajizadeh
AP

Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran şi-a asumat sâmbătă 'responsabilitatea totală' pentru doborârea avionului ucrainean de pasageri miercuri, la Teheran.

Anunțul a fost făcut de către Amirali Hajizadeh, şeful Forţei aerospaţiale a acestei armate ideologice, transmit AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

”Asum responsabilitatea totală' în această catastrofă”, a afirmat generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, într-o înregistrare video postată pe site-ul televiziunii de stat.

”Aş fi preferat să fi murit şi să nu fiu martor la un astfel de accident”, a adăugat el.

Hajizadeh a precizat că avionul Boeing a fost identificat în mod greşit drept rachetă de croazieră şi a fost doborât cu o rachetă cu rază scurtă.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat forţelor armate ale ţării să remedieze orice 'neglijenţă' şi să facă tot ce este necesar 'pentru evitarea repetării unui astfel de accident', după ce Gardienii Revoluţiei au recunoscut doborârea din greşeală a avionului ucrainean.

Conform agenţiei Fars, apropiată ultraconservatorilor, Khamenei a fost informat vineri că tragedia avionului Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines a fost provocată de o 'eroare umană', iar el a ordonat ca adevărul să fie făcut public.

Totodată, ayatollahul a prezentat 'sincere condoleanţe' familiilor victimelor acestui 'accident întristător'.

La Kiev, s-a anunţat sâmbătă că preşedintele Volodimir Zelesnki va avea o discuţie telefonică cu omologul său iranian Hassan Rouhani în cursul după-amiezii. Preşedinţia ucraineană a declarat că este sigură că 'ancheta va fi promptă şi obiectivă'.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO