Ce riscă acum președintele Coreei de Sud după ce a provocat în țară cea mai mare criză politică din anii '80 încoace
În Coreea de Sud, legea marțială impusă de președintele țării a durat mai puțin de o noapte. Sub presiunea străzii, a opoziției și a propriului partid, șeful statului s-a răzgândit.
A fost cea mai mare criză politică din anii '80 încoace. Președintele riscă acum să fie suspendat din funcție și acuzat de rebeliune, după ce toate forțele politice s-au coalizat împotriva lui.
Târziu în noapte, militarii care înconjurau clădirea Adunării Naționale din Seul s-au retras către baze, în uralele protestatarilor. Ordinul a venit la scurt timp după ce parlamentarii sud-coreeni au votat în unanimitate o rezoluție de respingere a legii marțiale. Chiar și aleșii din partidul președintelui au votat pentru ridicarea legii marțiale. În stradă, sute de oameni au sărbătorit momentul.
Liu Xu, reporter CNS: „Oamenii s-au adunat în fața porții, aclamând și sărbătorind, unii chiar dansând. În acest timp, forțele de ordine și mașini de poliție pot fi văzute la fața locului”.
Mike Valerio, corespondent CNN: „Printre cei prezenți se numără de la bunici la studenți. Cu toții se tem că situația va aduce o pată asupra reputației Coreei de Sud. Lumea întreagă știe acum că lucrurile sunt foarte instabile aici”.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Toată lumea îl acuză acum pe președintele Yoon Suk Yeol că a încălcat Constituția și legile țării.
Lee Jae-Myung, liderul Partidului Democrat: „(Yoon) nu va ezita să provoace mari distrugeri pentru beneficii mărunte. Există o posibilitate ridicată ca el să pună în pericol viețile oamenilor provocând Coreea de Nord și haos în apropierea liniei de demarcație militară și, în final, declanșând un conflict armat”.
Încă din timpul nopții, confruntat cu un val de opoziție în stradă și în parlament, președintele sud-coreean a dat înapoi și a lăsat să se înțeleagă că disputa sa e cu Legislativul.
Yoon Suk Yeol, președintele Coreei de Sud: „Voi accepta cererea Parlamentului și voi ridica legea marțială, imediat după o ședință de Guvern. Însă, cer ca Parlamentul să înceteze de îndată acțiunile nesăbuite care paralizează funcționarea statului, cum ar punerile sub acuzare, manipularea legislativă și bugetară”.
În replică, Parlamentul a criticat dur decizia președintelui de a introduce în mod arbitrar legea marțială și blocarea Parlamentului cu ajutorul armatei.
Kim Min-ki, secretar general al Adunării Naționale: „Începând de astăzi, secretariatul Adunării Naționale a interzis tuturor oficialilor din domeniul apărării și poliției să intre în clădirea Adunării Naționale”.
Opoziția deja a depus o cerere de punere sub acuzare a președintelui sud-coreean. Iar sindicatele și foștii săi aliați i-au cerut să demisioneze cât mai repede.
Cheon Ha-ram, membru al unui partid minor de opoziție: „Suspendarea unui președinte nu este un lucru prea plăcut. Nici măcar pentru un legiuitor. Dar această persoană, Yoon Suk Yeol, a făcut ceva nebunesc care încalcă constituția. Practic, a comis o lovitură de stat. Suspendarea nu mai este o opțiune. Este o necesitate”.
Declanșarea haosului a venit în contextul în care partidul de guvernământ și opoziția își dispută aprig, în Parlament, bugetul pentru anul viitor.
Șeful statului, aflat la putere din 2022, este de asemenea implicat în mai multe scandaluri. Iar soția sa este acuzată de corupție și trafic de influență.
Sursa: Pro TV
Etichete: Coreea de Sud, criza politica, legea martiala,
Dată publicare:
04-12-2024 13:40