Ce măsuri iau statele din Europa, pentru a împiedica răspândirea coronavirusului

Ultima actualizare: 24-03-2020 10:23

În prezent, în 50 de țări a fost instituită izolarea la domiciliu, ca primă măsură de siguranță.

În același timp, autoritățile din statele europene, care nu declaraseră încă starea de urgență, au făcut acum acest pas.

Spania vrea să declare carantină pe tot teritoriul, iar în Germania, cancelarul Angela Merkel a făcut apel către toți cetățenii să stea în case.

De ieri, Grecia a instituit stare de urgență și a anunțat amenzi de 150 de euro pentru cei care nu respectă izolarea.

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: „Interdicţia se va aplică în cazul circulaţiei care nu este necesară a cetăţenilor, în toată ţara. Este, probabil, ultimul pas al unui stat democratic organizat, dar unul care trebuie făcut la timp, astfel încât să nu fie în zadar. Pentru că timpul nu se mai măsoară în zile, ci în ore, şi sunt necesare iniţiative rapide şi îndrăzneţe”.

În prima fază, autoritățile din Grecia au impus restricții la granițe pentru cetățenii din afară spațiului Uniunii, iar zborurile din și spre Spania sau Italia au fost suspendate. În Grecia s-au înregistrat până acum 15 decese din cauza Covid 19 şi peste 600 de persoane sunt infectate.

Majoritatea statelor din Uniunea Europeană au ajuns la concluzia că doar izolarea la domiciliu îi mai poate salva pe oameni. În Belgia, în numai 24 de ore, poliția din Bruxelles a aplicat aproape 300 de amenzi celor care nu respectă această măsură de siguranță.

Și în Franța, autoritățile au dat mii de sancțiuni. Francezii folosesc chiar dronele ca să se asigure că regulile sunt respectate.

La rândul său, cancelarul Angela Merkel a anunțat că este interzis să se întâlnească mai mult de doi oameni care nu sunt membri ai aceleiași familii.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Le cerem cetățenilor să reducă orice contact cu persoane din afara domiciliului lor la minimul absolut necesar”.

În Cehia, deși s-a înregistrat un singur deces, responabilii i-au obligat pe cetățeni să poarte măști. Iar pentru cei vârstnici a fost impusă o nouă regulă care vizează ieșitul la cumpărături: doar între 10 și 12 pot merge la supermaketuri și farmacii.

Alte state, care nu au înregistrat un număr mare de infectări cu coronavirus, au luat din timp măsuri radicale. Serbia, de exemplu, și-a închis toate granițele, inclusiv pentru cetățenii ei. Iar amenzile pentru cei care nu respectă izolarea aung la 1.400 de euro.

Și în Ungaria, au fost închise din timp frontierele, deși s-au înregistrat mai puțin de 200 de infectări. Doar pentru românii care vor să se întoarcă acasă se făcea o excepție, printr-un acord între cele două țări.

Oficialii din Polonia au interzis și ei accesul cetățenilor străini în țară. Iar polonezii care se întorc acasă sunt obligați să stea în carantină. Cei care încalcă regulile au de achitat 7.200 de euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!