Ce măsuri iau statele din Europa, pentru a împiedica răspândirea coronavirusului
În prezent, în 50 de țări a fost instituită izolarea la domiciliu, ca primă măsură de siguranță.
În același timp, autoritățile din statele europene, care nu declaraseră încă starea de urgență, au făcut acum acest pas.
Spania vrea să declare carantină pe tot teritoriul, iar în Germania, cancelarul Angela Merkel a făcut apel către toți cetățenii să stea în case.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De ieri, Grecia a instituit stare de urgență și a anunțat amenzi de 150 de euro pentru cei care nu respectă izolarea.
Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: „Interdicţia se va aplică în cazul circulaţiei care nu este necesară a cetăţenilor, în toată ţara. Este, probabil, ultimul pas al unui stat democratic organizat, dar unul care trebuie făcut la timp, astfel încât să nu fie în zadar. Pentru că timpul nu se mai măsoară în zile, ci în ore, şi sunt necesare iniţiative rapide şi îndrăzneţe”.
În prima fază, autoritățile din Grecia au impus restricții la granițe pentru cetățenii din afară spațiului Uniunii, iar zborurile din și spre Spania sau Italia au fost suspendate. În Grecia s-au înregistrat până acum 15 decese din cauza Covid 19 şi peste 600 de persoane sunt infectate.
Majoritatea statelor din Uniunea Europeană au ajuns la concluzia că doar izolarea la domiciliu îi mai poate salva pe oameni. În Belgia, în numai 24 de ore, poliția din Bruxelles a aplicat aproape 300 de amenzi celor care nu respectă această măsură de siguranță.
Și în Franța, autoritățile au dat mii de sancțiuni. Francezii folosesc chiar dronele ca să se asigure că regulile sunt respectate.
La rândul său, cancelarul Angela Merkel a anunțat că este interzis să se întâlnească mai mult de doi oameni care nu sunt membri ai aceleiași familii.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Le cerem cetățenilor să reducă orice contact cu persoane din afara domiciliului lor la minimul absolut necesar”.
În Cehia, deși s-a înregistrat un singur deces, responabilii i-au obligat pe cetățeni să poarte măști. Iar pentru cei vârstnici a fost impusă o nouă regulă care vizează ieșitul la cumpărături: doar între 10 și 12 pot merge la supermaketuri și farmacii.
Alte state, care nu au înregistrat un număr mare de infectări cu coronavirus, au luat din timp măsuri radicale. Serbia, de exemplu, și-a închis toate granițele, inclusiv pentru cetățenii ei. Iar amenzile pentru cei care nu respectă izolarea aung la 1.400 de euro.
Și în Ungaria, au fost închise din timp frontierele, deși s-au înregistrat mai puțin de 200 de infectări. Doar pentru românii care vor să se întoarcă acasă se făcea o excepție, printr-un acord între cele două țări.
Oficialii din Polonia au interzis și ei accesul cetățenilor străini în țară. Iar polonezii care se întorc acasă sunt obligați să stea în carantină. Cei care încalcă regulile au de achitat 7.200 de euro.