Ce efecte a avut norul radioactiv venit din Rusia asupra ţării noastre. Explicaţia oficială

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 11 Decembrie 2017 17:10
Categorie: Internaţional
radioactivitate

Norul de poluare radioactivă care a acoperit Europa, inclusiv România, în această toamnă, ar avea o sursă cel puţin neaşteptată.

Prezenţa ruteniului pe teritoriul României nu a mai fost detectată ulterior datei de 3 octombrie, iar măsurătorile efectuate de Institutul de Securitate Nucleară din Franţa arată că nivelul concentraţiei nu a pus în pericol sănătatea populaţiei sau mediul, au transmis, luni, reprezentanţii Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN), la solicitarea AGERPRES.

Pe 24 noiembrie, CNCAN informase faptul că a fost identificată substanţa Ruteniu-106 în aer pe teritoriul României în perioada 29 septembrie - 3 octombrie 2017.Aceasta după ce, în septembrie, substanţa a fost identificată şi în Rusia.

Comisia special constituită la Moscova pentru a investiga cauzele acestei poluări a precizat, duminică, faptul că în România concentraţia substanţei este mai mare decât cea măsurată în Federaţia Rusă.

Contactaţi de AGERPRES pentru un nou punct de vedere pe marginea acestui subiect, oficialii CNCAN au susţinut că nu a mai fost detectat ruteniu pe teritoriul ţării noastre ulterior datei de 3 octombrie.

"Evaluările efectuate de Institutul de Securitate Nucleară din Franţa au concluzionat că valorile concentraţiei măsurate pe teritoriul Europei s-au încadrat în intervalul zeci de microBq/m3 - zeci de miliBq/m3, iar concentraţiile înregistrate în aer nu au avut consecinţe nefavorabile pentru sănătatea populaţiei şi pentru mediu", au precizat oficialii CNCAN.

Aceştia au arătat că nivelurile de Ruteniu-106 detectate au avut valori mai mari pe teritoriul ţării noastre, deoarece România a fost prima ţară în calea curenţilor de aer ce au traversat nordul Mării Negre spre Europa.

În plus, măsurătorile au fost efectuate în timp real, faţă de cele din Federaţia Rusă, care au fost efectuate în aceeaşi perioadă de timp, dar după ce agentul poluant se deplasase spre Europa.

"Facem precizarea că sursa de provenienţă a Ruteniului-106 detectat nu a fost de pe teritoriul ţării noastre, întrucât România nu deţine capabilităţi de producere a acestui tip de radioizotop, iar în perioada respectivă nu au fost desfăşurate activităţi de transport sau utilizare a Ruteniului 106 pe teritoriul naţional. Nu au existat informări legate de acest subiect primite din partea Federaţiei Ruse", au mai spus reprezentanţii CNCAN.

Complexul nuclear rus Maiak nu este la originea poluării radioactive detectate la sfârşitul lunii septembrie în Europa, a anunţat vineri preşedintele comisiei ştiinţifice ruseşti responsabile cu anchetarea acestui caz - distrugerea unui "satelit" putând fi, în opinia acesteia, cauza respectivei poluări, informează AFP.

"Concluzia noastră este că Maiak nu poate fi la originea poluării radioactive cu ruteniu-106", a declarat în timpul unei conferinţe de presă Vladimir Boltunov, directorul comisiei speciale create de conglomeratul nuclear rus Rosatom la 24 noiembrie.

"Rezultatele analizelor individuale efectuate pe personalul de la Maiak nu au evidenţiat nici o schimbare în organism (...) În perioada 1 august - 30 noiembrie, nu au existat nici accidente, nici probleme în funcţionarea instalaţiilor şi a procesului tehnologic. Eliberarea de materiale radioactive în atmosferă nu a depăşit nivelul normal", a adăugat el.

Chiar dacă Vladimir Boltunov nu a formulat vreo ipoteză cu privire la sursa poluării cu ruteniu-106, comisia ştiinţifică susţine într-un comunicat că "nu exclude ca un obiect spaţial, cum ar fi un satelit sau un fragment de satelit conţinând ruteniu-106, care a reintrat în atmosferă, să fi fost sursa".

La 20 noiembrie, agenţia rusă de meteorologie Rosgidromet a anunţat că o concentraţie "extrem de mare" de ruteniu-106 - produs de fisiune rezultat din industria nucleară - a fost detectată la sfârşitul lunii septembrie în sudul Munţilor Urali, în special lângă complexul Maiak, un sit de retratare a combustibilului nuclear.

Vineri, comisia ştiinţifică a declarat că nivelurile de ruteniu-106 detectate în sudul Munţilor Urali erau de 100 până la de 1.000 de ori mai mici decât nivelurile permise şi nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

Comisia afirmă, de asemenea, că niveluri de ruteniu "cu mult superioare faţă de tot ce a fost detectat în Rusia" au fost înregistrate în România. "Comisia este preocupată de lipsa de informaţii cu privire la posibilele cauze ale acestei concentraţii anormal de mari de ruteniu-106 în România", precizează comunicatul.

Vicepreşedintele Institutului pentru dezvoltarea industriei nucleare din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe, Rafael Aroutiounian, a declarat, la rândul său, vineri, citat de agenţia de presă TASS, că ipoteza avută în vedere este cea a "căderii în atmosferă a unui satelit ştiinţific".

Potrivit Institutului francez de protecţie împotriva radiaţiilor şi de siguranţă nucleară (IRSN), care a conchis la începutul lunii noiembrie, în urma unei anchete, că poluarea îşi are originea între Volga şi Urali, aceasta nu poate proveni nici de la un reactor nuclear, nici de la căderea unui satelit.

IRSN a lansat ipoteza unei eliberări de elemente radioactive de la o instalaţie legată de ciclul combustibilului nuclear sau de producerea de surse radioactive.

Vineri, ONG-ul Greenpeace a publicat o petiţie prin care solicită crearea unei comisii "independente" şi denunţă concluziile comisiei ştiinţifice a Rosatom, care "nu arată ca un studiu care încearcă să găsească sursele emisiei", a declarat Rachid Alipov, şeful programului nuclear al Greenpeace

radioactivitate Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Orașul rusesc de unde a plecat norul radioactiv care a speriat Europa
Orașul rusesc de unde a plecat norul radioactiv care a speriat Europa
Rusia neagă că ar fi avut loc un accident nuclear. Rosgidromet:
Rusia neagă că ar fi avut loc un accident nuclear. Rosgidromet: "Poluare extrem de ridicată”
Nor radioactiv deasupra Europei, după un accident nuclear nedeclarat, în Urali
Nor radioactiv deasupra Europei, după un accident nuclear nedeclarat, în Urali
Ton radioactiv în România. Ce zone de pescuit contaminate trebuie evitate
Ton radioactiv în România. Ce zone de pescuit contaminate trebuie evitate
VIDEO PROTVPLUS.RO
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Concurentul care a întors toți antrenorii în 5 secunde. Bogdan Ioan a făcut show pe scena Vocea României

02:58
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Doar Vocea a contat! Antrenorii și-au întors doar scaunele ca să-i asculte vocea până la final
Oare Celine Dion și-a fi întors scaunul? Vocea care a întors doar scaunele antrenorilor

02:12
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Concurentul care îl uimește pe Smiley. Artistul are impresia că sunt doi cântăreți pe scenă
Izabela Barbu canta Summertime

02:03
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Vocea care îi ține în picioare pe antrenori 
Daria Tănasă interpretează Ain't no other man 

01:47
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
O melodie rock este mereu pe placul lui Tudor. Vocea care l-a făcut să se întoarcă în două secunde
Dombi Sandor interpretează piesă "I feel good" a lui Tom Jones

02:11
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Vocea care o face pe Irina să plângă 

02:28
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Acel moment când Tudor Chirilă fluieră din tot sufletul la o melodie cântată de tine
Alma Boiangiu interpretează melodia "Wonderwall" a trupei Oasis

02:04
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
17 ani și o voce care nu are vârstă. Dora a întors toate scaunele la Vocea României
Dora Gaitanovici interpretează celebra piesă "One more try" a lui George Michael

01:58
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
"Nu sunt perfectă" cântată perfect de Romanița Fricosu

01:53
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
I'm sexy and I know it cântată mult prea sexy de Andrei Voicu

01:50
Michelle Obama si Regina Elisabeta
Michelle Obama dezvăluie de ce a luat-o în brațe pe Regina Elisabeta, acum nouă ani
Armata SUA a ridicat garduri şi baricade la graniţa cu Mexicul. "Aşteptăm mii de oameni"
Reacția lui Merkel când o bătrânică o întreabă dacă e soția lui Macron. VIDEO
Trump susţine că ştie de bazele pentru rachete ascunse de Coreea de Nord. Ce spune despre ele
Finlanda s-a oferit să preia preşedinţia UE în locul nostru. Reacţii de la Bucureşti
Povestea din spatele fotografiei lui Hitler îmbrățișând o fetiță evreică: „Draga de Rosa!”
Theresa May
Negociatorii britanici şi europeni au ajuns la un acord privind Brexit
Motivul pentru care 4 pietoni s-au deghizat în autobuz. Reacţia poliţiştilor
Mărturiile unui fost gardian de origine română dintr-un lagăr nazist. De ce nu s-a opus ordinelor
Cel mai ucigător incendiu din istoria Californiei. Șeriful unui oraș a cerut trei morgi mobile
CNN l-a dat în judecată pe Donald Trump. Solicitarea făcută de canalul TV
Greșeala prin care o firmă și-a recompensat angajații cu câte 30.000 de euro