Rusia neagă că ar fi avut loc un accident nuclear. Rosgidromet: "Poluare extrem de ridicată”
Serviciul meteorologic al Rusiei a confirmat că la sfârșitul lunii septembrie au fost găsite concentrații „extrem de ridicate” ale izotopului radioactiv Ruteniu-106.
UPDATE 12:30 Rusia neagă că ar fi avut loc un accident nuclear, după poluarea radioactivă detectată, scrie AFP.
#BREAKING Russia denies nuclear accident after radioactive pollution detected
— AFP news agency (@AFP) November 21, 2017
„Probele de aerosoli radioactivi de la stațiile de monitorizare Argayash și Novogorny s-au descoperit că există radioizotopul Ru-106" în perioada 25 septembrie și 1 octombrie”, au declarat reprezentanții Serviciul Rosgidromet, confirmând rapoartele europene cu privire la contaminarea radioactivă, scrie The Guardian.
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Cea mai mare concentrație a fost înregistrată în Argayash din regiunea Chelyabinsk din sudul Urailor, care a înregistrat o "poluare extrem de ridicată" de Ru-106, depășind 986 de ori poluarea naturală de fond, a au declarat oficialii Serviciului.
Greenpeace Rusia a cerut luni celor de la Rosatom să deschidă "o anchetă aprofundată și să publice rezultatele despre incidentele de la Mayak". "Greenpeace va trimite o scrisoare prin care să ceară procurorilor să deschidă o anchetă privind eventuala ascundere a unui incident nuclear",se precizează într-o declarație.
Detection of #Ruthenium 106 in France and in Europe in late September: Results of IRSN’s investigations and updated information on the plausibility of the origin of the release https://t.co/Y8uzAxPnpU pic.twitter.com/OP14AjwE5L
— IRSN Radioprotection (@radioprotection) 9 noiembrie 2017
La mijlocul lunii octombrie, Rosatom a emis o declarație citată de presa rusă spunând: "în eșantioanele testate în perioada 25 septembrie - 7 octombrie, inclusiv în sudul Uralului, nu s-a găsit nicio urmă de Ru-106, cu excepția Sankt Petersburgului".
Rosgidromet a declarat luni că izotopul a fost detectat în Tatarstan și în sudul Rusiei, ajungând în cele din urmă în "toate țările europene, din Italia continuând spre nordul Europei" din 29 septembrie. În plus, aceștia au susținut că o posibilă sursă a poluării ar fi constituit un accident produs între râul Volga și munții Urali.
De asemenea, rușii susțin că toate concentrațiile măsurate în Europa nu pun în pericol sănătatea publică.
Ru-106 este un produs de divizare a atomilor într-un reactor și este, de asemenea, utilizat în anumite tratamente medicale.