Ce avere avea Issey Miyake. Titanul modei s-a stins din viață după ce a pierdut lupta cu cancerul

Issey Miyake
Shutterstock

Issey Mike, desigenerul japonez care a colaborat cu mai multe case de modă celebre, precum Givenchy și Guy Laroche, s-a stins din viață pe data de 5 august 2022.

Designerul japonez Issey Miyake a influențat lumea modei anilor '80  prin creațiile sale vestimentare unice, realizate prin îmbinarea stilului estetic cu cel vestic.

Cine a fost Issey Miyake

Issey Miyake s-a născut pe 22 aprilie 1938 la Hiroshima și avea șapte ani în momentul în care SUA a lansat atacul nuclear din 6 august 1945.

Creatorul japonez a reușit să supraviețuiască atacului, dar mama lui a murit trei ani mai târziu din cauza radiațiilor.

În perioada copilăriei, Issey Miyake își dorea să devină dansator, iar pasiunea pentru modă s-a declanșat în momentul în care studia revistele de modă ale surorii sale.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Issey Miyake a studiat design grafic la Universitatea de Artă Tama din Tokyo pe care a absolvit-o în 1964.

Pentru a-și evidenția talentul și pentru a primi o validare, a participat la competiția de modă Bunka Fashion College din Tokyo, însă nu a reușit să câștige, deoarece juriul a considerat că îi lipsea tehnica de coasere a materialelor.

Decizia juriului l-a îndemnat pe Miyake să se înscrie la școala Chambre Syndicale de la Couture Parisienne, unde a fost ucenicul lui Guy Laroche.

De asemenea a lucrat cu Hubert de Givenchy pentru care a realizat zilnic, între 50 și 100 de schițe.

În 1969, Miyake s-a mutat în New York City, unde a întâlnit artiști precum Christo și Robert Rauschenberg și a lucrat pentru designerul Geoffrey Beene.

În 1970, Miyake s-a întors la Tokyo și a fondat Miyake Design Studio, o casă de modă cu articole pentru femei, care a impresionat prin materialele pe care le folosea,

Pentru crearea articolelor vestimentare, Miyake folosea materiale la care nimeni nu se gândise că putea fi utilzate în acest scop. Printre materialele folosite de Miyake, menționăm:  sârmă, hârtie artizanală și meșe.

De asemenea, creatorul japonez este cunoscut pentru tehnica pliseurilor, în care pliurile sunt mai înguste în partea de sus și oferă un efect evazat datorită deschiderii spre tiv.

Această tehnică este des folosită în special pentru crearea fustelor.

În repetate rânduri, Miyake a declarat că a fost inspirat de mai mulți designeri pentru crearea articolelor vestimentare.

Unul dintre designeri care l-au influențat  pentru crearea articolelor este Madeleine Vionnet, cunoscut pentru tehnica bias cut de realizare a rochiilor și a fustelor.

Când a mers la Paris, Miyake a declarat că a fost influențat de sculptori precum Constantin Brâncuși și Alberto Giacometti.

la sfârșitul anilor 1980, Miyake a început să creeze haine în care oamenii să se simtă bine și să se poate mișca, și care să fie ușor de întreținut.

Pentru confecționarea hainelor, Miyake folosea o anumită tehnică prin care lua materialele și le înfășura între straturi de hârtie și pe urmă le introducea într-o presă termică, unde se formau pliurile.

Ulterior, Miyake a realizat că articolele sale erau perfecte pentru dansatori, așa că, după ce a studiat modul în care dansatorii execută mișcările, a decis să le trimită aproximativ 300 de articole de îmbrăcăminte. Mai târziu, acest lucru a dus la dezvoltarea creațiilor cu pliuri.

Printre persoanele celebre care se îmbrăcau frecvent cu haine produse de Miyake se numără și Steve Jobs, fondatorul Apple, cu care designerul avea și o relație de prietenie.

Miyake a confecționat pentru Jobs, creații turtlenecks de culoare neagră, termen folosit în Canada pentru a descrie articolele vestimentare cu guler.

Decesul lui Issey Miyake

Designerul japonez Issey Miyake renumit pentru stilul plisat de îmbrăcăminte a decedat la  vârsta de 84 de ani din cauza cancerului la ficat.

Moartea designerului a fost anunțată de către o angajată a biroului său din Tokyo.

„A decedat în seara zilei de 5 august'', a precizat ea telefonic, refuzând să i se dezvăluie identitatea şi fără să ofere alte detalii despre decesul creatorului, potrivit agerpres.

Fanii designerii au aflat despre eveniment de la postul de televiziune japonez NHK.

Averea lui Issey Miyake

Potrivit site-urilor de specialitate, Issey avea în momentul morții sale o avere estimată al 18 milioane de dolari.

Despre partenera de viață a designerului sau despre copii nu se știu informații, deoarece acesta a decis să nu ofere niciodată amănunte.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Asasinarea lui Gianni Versace. Viața și moartea unuia dintre cei mai mari designeri de modă din istorie
Asasinarea lui Gianni Versace. Viața și moartea unuia dintre cei mai mari designeri de modă din istorie

Gianni Versace, unul dintre cei mai cunoscuți designeri de modă din istorie, a fost ucis în dimineața zilei de 15 iulie 1997 în fața locuinței sale din Miami. A lăsat în urmă una dintre cele mai mari case de modă din lume și o moștenire impresionantă.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.