Ce avantaje are Romania din CETA: ar putea creste exporturile de produse agricole, masini si piese auto in Canada
Romania ar putea inregistra o crestere a exporturilor in Canada dupa intrarea in vigoare a tratatului de liber-schimb CETA, dintre Canada si Uniunea Europeana.
Astfel, producatorii romani ar putea fi competitivi pe segmente precum incaltamintea, produsele agricole, serviciile de constructii nave, constructia de automobile si productia de piese auto, produse ceramice si textile, arata un comunicat al Ambasadei Canadei in Romania, transmis vineri.
In 15 februarie, Parlamentul European a aprobat Acordul Economic si Comercial Cuprinzator dintre UE si Canada (CETA), ceea ce deschide calea catre ridicarea vizelor pentru romanii care vor sa calatoreasca in tara nord-americana. Insa dincolo de eliminarea vizelor, acordul are beneficii economice importante pentru partile semnatare, inclusiv pentru Romania, subliniaza Ambasada Canadei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Romania va beneficia direct de reducerile de tarife pentru unele dintre produsele sale de export cele mai competitive, cum ar fi produsele din pielarie si incaltaminte, produse agricole, servicii de constructii nave, constructia de automobile si productia de piese auto, produse ceramice si textile. De exemplu, sub umbrela CETA, 93% din tarifele de export canadiene pentru produsele agricole vor fi eliminate", se arata in comunicat.
Masinile produse in Romania ar putea ajunge mai usor pe piata canadiana. "Tarifele la export in sectorul constructiilor de masini, care in acest moment se ridica la 9,5%, vor fi anulate ca urmare a implementarii CETA", precizeaza ambasada.
Un alt avantaj este legat de stimularea investitiilor, Canada fiind un important exportator de capital. "CETA va da un impuls important si exportului de servicii si investitiilor dintre Canada si Romania, va permite recunoasterea reciproca a calificarilor profesionale, va creste competitivitatea companiilor romanesti pe piata canadiana si va reduce costurile pe care le au companiile atunci cand exporta, fara a periclita standardele curente privind protectia mediului si drepturile angajatilor", arata documentul mentionat.
Insa CETA vizeaza o cooperare mai larga, dincolo de stimularea schimburilor economice. Astfel, CETA "arata angajamentul nostru de a avea o abordare progresista in ceea ce priveste comertul international si, in compararatie cu alte tratate de comert bilateral mai traditionale. (...) Aceasta abordare progresista asupra relatiilor comerciale reflecta si promoveaza valorile pe care le impartasim si sustine cooperarea si consolidarea normelor si standardelor internationale in ceea ce priveste aspecte de interes comun, cum ar fi managementul si dezvoltarea sustenabile, proprietatea intelectuala, protectia ecosistemelor si a speciilor pe cale de disparitie, drepturile angajatilor si barierele non-tarifare", a declarat ambasadorul Canadei in Romania, Kevin Hamilton.
Guvernul roman a anuntat in octombrie 2016 ca, in urma semnarii tratatului CETA, Canada a confirmat ridicarea vizelor pentru cetatenii romani in doua etape. Premierul din perioada respectiva, Dacian Ciolos, a afirmat atunci ca este "un moment important" atat pentru cetateni, cat si pentru oamenii de afaceri.
De la 1 mai 2017, cetatenii romani care au detinut o viza canadiana temporara in ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care detin, in prezent, o viza valida, valabila pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea sa viziteze sau sa tranziteze Canada pe baza unei autorizatii electronice de calatorie (eTA) in loc de viza. Vizele vor fi eliminate in totalitate incepand din 1 decembrie 2017.
Dupa aprobarea in PE, o mare parte din CETA va fi aplicat provizoriu, incepand din luna aprilie, pana la ratificarea sa de toate Parlamentele nationale si regionale din UE, ceea ce va dura ani de zile.
Textul va elimina 99% dintre taxele vamale. In plus, prevede cooperarea in domeniul social, in cel sanitar si in cel de combatere a incalzirii climatice.
Parlamentul regiunii francofone belgiene Valonia (sudul Belgiei – n.r.) si-a exprimat ingrijorarea la sfarsitul lui octombrie 2016, ceea ce a dus la o scurta rebeliune si la o mini-criza diplomatica intre UE si Canada. Insa, in cele din urma, semnarea CETA a fost amanata numai cu cateva zile.