Ce au pățit jurnaliștii care investighează activităţi ale serviciilor secrete ruseşti
Mai mulţi jurnalişti care investighează activităţi ale serviciilor secrete militare ruseşti au fost ţinta unor atacuri cibernetice complexe ce au vizat conturile de e-mail, au transmis ProtonMail.
Atacul electronic, care a căutat să păcălească utilizatorii astfel încât să împărtăşească parolele ProtonMail, a avut ca ţintă jurnaliştii de la site-ul Bellingcat, care au ajutat la identificarea agenţilor care l-au otrăvit pe fostul spion rus Sergei Skripal în Marea Britanie, scrie News.ro.
ProtonMail, cu sediul la Geneva, a transmis sâmbătă, într-un comunicat, că „dovada pare să sugereze un atac de origine rusească”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Directorul companiei, Andy Yen, a declarat pentru AFP că operaţiunea „a fost una dintre cele mai bine conduse înşelătorii pe care le-am văzut”.
Christo Grozev, jurnalist Bellingcat, care a condus proiectul site-ului despre cazul Skripal, a spus că nu are nicio îndoială că unitatea militară de servicii secrete din Rusia este responsabilă.
„A fost foarte convingător”, a spus el pentru AFP, precizând că niciun reporter Bellingcat nu şi-a dezvăluit parola.
ProtonMail, care se descrie ca fiind cel mai sigur provider de e-mail din lume, a devenit popular în rândul jurnaliştilor şi a celor care lucrează cu informaţii deosebite. Comunicarea este protejată de criptare de la un capăt la altul.
Atacurile la adresa reporterilor Bellingcat au avut loc săptămâna aceasta. E-mail-urile primite de utilizatori păreau trimise de echipa ProtonMail şi solicitau datele de înregistrare.
Grozev a mai spus că ar fi putut fi fost păcălit dacă un contact al său nu l-ar fi avertizat că a primit un e-mail similar la începului lunii.
Jurnalistul a mai spus că, din luna aprilie, mulţi analişti şi jurnalişti care investighează probleme legate de Rusia au fost ţinta unor astfel de atacuri care au vizat conturile ProtonMail.
Yen a declarat că ProtonMail a alertat poliţia elveţiană şi alte autorităţi cu privire la întâmplările de săptămâna aceasta.
Nu este cunoscut încă dacă o investigaţie a fost demarată. De cealaltă parte, ProtonMail a început propria anchetă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!