Ce ar putea ascunde Coreea de Nord in spatele mutarii rachetelor balistice pe coasta de est
Mutarea rachetelor balistice de catre Coreea de Nord pe coasta de est ar putea insemna si inceputul unui razboi cibernetic, Statele Unite fiind amenintate cu dezactivarea retelelor informatice.
Problemele dintre Coreea de Sud si Coreea de Nord par fara rezolvare. Declaratia facuta in cursul zilei de vineri, in care liderul Kim Jong-un a anuntat ca nu va mai putea asigura siguranta ambasadelor din Pyongyang, a crescut tensiunile dintre cele doua tari.
Un alt semnal de alarma este extinderea interdictiei prin care oficialii de la Seul nu au voie sa intre in zona industriala Kaesong, zona dezvoltata economic prin colaborarea celor doua state.
Cele doua rachete mutate de catre Coreea de Nord pe coasta de est au o raza de actiune medie, de pana la 3.000 de kilometri, si pot avea ca tinta Coreea de Sud, Japonia si bazele Statelor Unite din Pacific.
Data lansarii rachetelor ar putea coincide cu ziua de nastere a primului lider nord coreean, Kim II-sung, pe 15 aprilie.
Ca raspuns la aceste actiuni, Coreea de Sud a trimis echipament de distrugere Aegis cu sisteme radar avansate, atat pe coasta de est, cat si pe cea de vest.
Nici SUA nu au ramas indiferente la aceasta masura, anuntand ca vor instala un sistem de aparare la Guam, teritoriu american care s-ar putea afla in vizorul nord coreenilor.
Presa nord coreeana continua sa acuze Coreea de Sud si Statele Unite ale Americii ca ar pregati un atac nuclear, folosind ca motiv testele facute de Coreea de Nord.
Nici Japonia nu vede cu ochi buni testele nord coreene si anunta printr-un purtator de cuvant al Guvernului ca se pregateste pentru cel mai rau scenariu. Acesta a mai adaugat ca Rusia si China joaca un rol important in „dezamorsarea tensiunilor”, indemnandu-le pe acestea sa ia atitudine in crearea unui dialog intre cele doua tari.
Expertii considera ca amenintarile nord coreene de a ataca Statele Unite cu arme nucleare sunt nefondate, insa acestia cred ca ar putea incerca un atac cibernetic, care ar crea probleme pe scara larga, conform unui dezertor nord coreean.
Urmatoarea miscare a statului condus de Kim Jong-un ar putea fi patrunderea in retelele informatice din SUA pentru a fura informatii si pentru a le virusa.
"Acest lucru ar demonstra ca statul condus de Kim Jong-un este o importanta putere cibernetica. Prima lor tinta sunt Statele Unite si se pregatesc pentru asta de ani buni. Nu stiu daca vor avea succes, insa trebuie luati in seama", explica nord coreeanul Jang Se-yul, care a dezertat in anul 2008.
Sursa: The Guardian
Etichete: coreea de nord, atac cibernetic, kim jong-un,
Dată publicare:
07-04-2013 12:55