Ce a scris presa din Spania despre români, după ce unul a murit și 15 sunt dispăruți în urma inundațiilor devastatoare
Mai multe ţări aşteaptă identificarea victimelor pe care fenomenul DANA, deosebit de violent, le-a făcut în regiunea Valenciei, relatează Cadena SER, care notează că cei mai mulţi cetăţeni străini din Comunitatea Valenciană sunt de origine română.
Comunitatea Valenciană este unul dintre teritoriile cu cea mai mare populaţie de origine străină din Spania, iar trecerea fenomenului DANA, care a făcut deja mai mult de 150 de morţi, face ca unele cancelarii străine să aştepte identificarea victimelor, pentru a vedea dacă sunt şi cetăţeni ai lor.
Ambasadele şi consulatele ţărilor europene şi latino-americane le cer cetăţenilor lor să le contacteze, dacă au nevoie de informaţii sau dacă nu pot localiza o persoană cunoscută.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Comunitatea românească este cea mai mare din Comunitatea Valenciană, aproape 100.000 de persoane de această naţionalitate locuind pe acest teritoriu, potrivit Cadena SER.
MAE de la Bucureşti a anunţat că a fost identificată deja o victimă de cetăţenie română, dar cel puţin 15 persoane de origine română sunt date dispărute.
Consulatul României la Castellón centralizează această activitate în contact cu autorităţile spaniole şi a înfiinţat mai multe numere de telefon de permanenţă, după cum urmează: +34 964.203.331; +34 964.216.008; +34 964.217.836; +34 964.203.234; +34 964.216.172 şi +34 964.212.446. Apelurile sunt redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate permanent de către operatori.
În cazul oraşului Valencia, cea mai mare comunitate este cea columbiană, cu aproape 14.000 de persoane înregistrate în capitală regiunii şi 76.000 în întreaga comunitate. În acest caz, consulatul din oraş nu are cunoştinţă de nicio victimă de această naţionalitate, deşi identificarea persoanelor decedate va dura ceva timp. Consulatul a confirmat că există cetăţeni columbieni ale căror case au fost inundate. Consulatul din Valencia este însărcinat cu furnizarea de informaţii, compilează actualizările de la serviciile de urgenţă şi eliberează noi documente în cazul în care există cetăţeni columbieni care au pierit în inundaţii.
În Valencia trăiesc, de asemenea, peste 34.000 de persoane de origine ecuadoriană. Ambasadorul acestei ţări, Wilma Andrade, a declarat într-un interviu acordat Teleamazonas că nu se poate stabili deocamdată cu certitiudine că nu există ecuadorieni afectaţi, iar o echipă de criminalişti lucrează pe teren.
În cazul Regatului Unit, cu mai mult de 85.000 de cetăţeni în regiune, până acum a confirmat deja oficial moartea unuia dintre cetăţenii săi, deşi acesta se afla în Andaluzia, conform News.ro.
Guvernul francez a confirmat prin vocea ministrului său de externe că urmăreşte evenimentele cu „îngrijorare” pentru cei 4.000 de cetăţeni francezi care trăiesc în Comunitatea Valenciană.
Ambasada Mexicului, la rândul său, a anunţat suspendarea paradei de Ziua Morţilor, programată pentru vineri la Madrid.
UE a confirmat că Spania a solicitat imagini din satelit pentru a evalua amploarea dezastrului, dar deocamdată nu a solicitat încă activarea mecanismului de protecţie civilă.