Ce a descoperit o echipă CNN în Rusia, la ”Poarta Iadului”: ”Poate înghiți orașe întregi”
Încălzirea globală este responsabilă nu doar de topirea gheţii în Groenlanda sau de arşiţa care s-a năpustit asupra Europei occidentale în această vară, ci şi de vastele incendii de pădure care mistuie de ceva vreme Siberia.
Flăcările au ajuns să acopere o suprafaţă de peste 3 milioane de hectare. O echipă a postului CNN a mers acolo ca să afle cauzele şi consecinţele prăpădului.
Flăcările iadului par să se fi declanșat într-unul dintre cele mai reci locuri de pe Glob. Sute de pompieri se zbat să stingă acest focar, nu departe de orașul Yakutsk, din estul Rusiei.
Pompier: ”Sunt multe zone cu acces dificil, pentru care e nevoie de echipamente grele. Iar când ajungem în sfârșit în punctul vizat constatăm că focul s-a extins deja foarte mult.”
În Siberia sunt incendii de pădure în fiecare vară, dar de data asta s-au extins peste măsură. Focarele sunt răsfirate în aproape toată regiunea, într-un perimetru echivalent cu mai mult de jumătate din suprafața Statelor Unite.
Cu adevărat alarmant este cercul vicios. Incendiile sunt favorizate de schimbările climatice și, în același timp, gazele cu efect de seră degajate de flăcări agravează încălzirea globală. Potrivit oamenilor de știință, doar în luna iunie, 50 de megatone de dioxid de carbon au ajuns în atmosfera din cauza incendiilor din zona arctică.
Locuitorii orașului Yakutzk trăiesc de luni de zile învăluiți în fum dens, asta în timp ce pământul de sub picioarele lor se topește la propriu. Întreagă regiune stă pe stratul de permafrost, care se tot subțiază.
Vyachealav Klimatov, Permafrost Institute: ”Se topește gheața până la straturi tot mai profunde. Suntem aproape de punctul fără întoarcere. E o faza critică pentru soarta stratului de permafrost.”
Și iată ce se întâmplă când se atinge acest punct. Gropi uriașe precum această răsar într-una prin Siberia și se tot măresc. Schimbarea climatică este uluitoare.
Fred Pleitgen, corespondent CNN: ”Rușii numesc acest loc "Poarta Iadului" pentru că e că și cum s-ar surpa pământul și lumea din străfunduri ar ieși lumina. Există temerea că, în curând, o eroziune rapidă, cum vedem aici, poate înghiți orașe întregi.”
Topirea stratului de permafrost eliberează o cantitate uriașă de carbon, afectând clima până în cel mai îndepărtat colț al planetei.
Pentru acest weekend, Agenţia Forestieră din Rusia a emis alte avertizări privind izbucnirea unor noi incendii de vegetaţie.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, incendiu, incalzire globala, padure, cnn, siberia,
Dată publicare:
03-08-2019 09:24