Cazul ei a schimbat legile in Columbia. Tanara desfigurata cu acid acum 2 ani a iesit pentru prima data in public, fara masca
Natalia Ponce de Leon a fost victima unui abuz cumplit in public. In urma cu doi ani a fost atacata cu acid pe fata si a ramas desfigurata.
Acum, femeia de 35 de ani a avut curaj sa isi arate chipul in public pentru prima data.
Natalia a fost desfigurata dupa ce un strain i-a aruncat acid sulfuric pe fata si corp, in timp ce se plimba pe strada. Aceasta isi vizita mama, in Bogota, Columbia.
Femeia a trecut prin 15 interventii chirurgicale din acel moment pentru reconstituire faciala, folosind piele artificiala din Olanda, iar pana acum iesea in public purtand o masca.
Insa, aceasta a decis sa isi dea jos masca si sa apara fara ea dupa ce guvernul din Columbia a anuntat ca adopta o lege mai dura pentru a reduce numarul mare de atacuri de acid, pornind de la cazul ei.
Legea, care a intrat in vigoare luni, defineste atacurile cu acid ca infractiuni specifice si majoreaza pana la 50 de ani de inchisoare pedepsele pentru cei condamnati. Ea urmareste de asemenea sa garanteze ca victimele atacurilor cu acid primesc ingrijiri medicale mai bune din partea statului.
"Prin aceasta lege, oamenii se vor gandi de doua ori inainte de a comite un astfel de act" a declarat, presei locale, Natalia Ponce de Leon, supravietuitoarea unui astfel de atac, conform Agerpres.
Desi atacurile cu acid sunt mai des intalnite in Asia de Sud, Columbia a inregistrat in 2012 unul dintre cele mai ridicate niveluri de astfel de fapte pe cap de locuitor.
Din 2004, 526 de femei si 361 de barbati au fost atacati cu acid in Columbia, conform Institutului National de Medicina Legala.
Noua lege a fost sustinuta si numita dupa Natalia Ponce de Leon, care a fost desfigurata dupa ce un urmaritor a aruncat cu acid asupra ei in 2014.
Acidul sulfuric i-a topit pielea de pe fata, gat, abdomen si picioare, un sfert din corp fiindu-i ars. Atacul a socat Columbia. Femeia in varsta de 34 de ani a suferit 15 operatii de reconstructie a fetei folosindu-se piele artificiala din Olanda.
Ea a spus ca o provocare importanta este ca autoritatile sanitare sa ofere ingrijirile medicale la care victimele au acum dreptul datorita noii legi. Victimele trec luni de zile prin operatii de reconstructie si prin terapie psihologica.
"Nu vrem sa mai vedem oameni distrusi astfel", a declarat luni, la semnarea legii, presedintele Juan Manuel Santos.
Doctorii si activistii spun ca numeroase atacuri cu acid sunt comise de iubiti sau soti gelosi si razbunatori. Cultura macho din Columbia tolereaza violentele impotriva femeilor, tot ele fiind cele invinuite.
Supravietuitorii atacurilor cu acid sunt de cele mai multe ori femei fara educatie si cu un trecut de violenta domestica, sustin organizatiile de aparare a drepturilor femeilor.
Aproximativ 1.500 de atacuri cu acid sunt inregistrate anual in lume, femeile fiind victime in 80% din cazuri, conform organizatiei caritabile cu sediul la Londra Acid Survivors Trust International, care sustine ca numarul real este probabil mult mai mare, deoarece multe victime se tem sa vorbeasca.
Sursa foto: Agerpres