Caz șocant în Sudan. O grupare armată a furat aproape 2.000 de tone de ajutoare alimentare

Ultima actualizare: 29-12-2021 15:47
Caz șocant în Sudan. O grupare armată a furat aproape 2.000 de tone de ajutoare alimentare
Profimedia

O grupare armată a furat aproape 2.000 de tone de ajutoare furnizate prin Programul Alimentar Mondial (PAM) în Darfur, regiune din vestul Sudanului devastată de violenţe, a anunţat, miercuri, un responsabil al PAM, informează AFP.

"Suntem pe cale să evaluăm ceea ce a fost furat din hangarele unde se aflau circa 1.900 de tone de produse alimentare", a declarat acest reprezentant al PAM în Sudan.

Marţi seara, "în jurul orelor 20:00, am auzit numeroase focuri de armă în estul Al-Fashir", capitala statului Darfur de Nord, a relatat un locuitor pentru AFP, la telefon.

Săptămâna trecută, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a condamnat deja "jafurile şi violenţele" de lângă o fostă bază logistică a Naţiunilor Unite în Al-Fashir, predată autorităţilor locale la începutul lunii.

Darfur, vastă regiune lovită constant de confruntări, provocate în special de dispute teritoriale sau de dificultăţi în ceea ce priveşte accesul la apă, a fost scena unui lung război care s-a soldat, începând din 2003, cu cel puţin 300.000 de morţi şi 2,5 milioane de refugiaţi, potrivit ONU.

Pentru aceste abuzuri, Curtea Penală Internaţională (CPI) cere judecarea dictatorului înlăturat de la putere în 2019 Omar al-Bashir, pentru "genocid" şi crime împotriva umanităţii.

Miliţiile arabe Janjawid, trimise de regimul lui Al-Bashir împotriva diferitelor grupări etnice din Darfur, sunt de asemenea acuzate de "epurare etnică" şi de violuri.

De atunci, mii dintre ei s-au raliat Forţelor de Susţinere Rapidă (FSR) ale generalului Mohamed Hamdan Daglo, numărul doi al celei mai înalte autorităţi de tranziţie în Sudan.

De asemenea, mai mulţi foşti lideri ai rebelilor din Darfur s-au raliat noii puteri post-Bashir, după ce au semnat un acord de pace cu Khartoumul, în octombrie 2020.

Însă, în timp ce militari şi civili din misiunea de pace comună a ONU şi Uniunii Africane (MINUAD) se retrăgeau după 13 ani de misiune, confruntări tribale şi atacuri ale miliţiilor au făcut din nou sute de morţi, mai ales în Darfur de Vest.

Aproape 250 de civili au fost ucişi în ciocniri între agricultori şi crescători de animale numai în ultimele trei luni.

ONU trage continuu un semnal de alarmă asupra pagubelor cauzate de aceste confruntări sezoniere pentru terenuri, apă sau resurse, care distrug case, terenuri agricole şi recolte într-o ţară unde, în 2022, circa 30% din populaţie va avea nevoie de ajutor alimentar.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO