VIDEO Descoperire uluitoare. Litera pe care mulți oameni nu sunt capabili să o recunoască
”În mod normal, psihologii consideră că abilitatea noastră de a citi este legată de recunoașterea literelor. Totul se schimbă când litera ”g” intră în discuție”, scrie scienealert.com.
Sunt două moduri standard în care această literă este folosită în varianta de tipar: cu două bucle sau cu una singură.
”Varianta cu o singură buclă este mai ușor de recunoscut, pentru că este apropiată de forma din alfabetul latin, folosită în scrisul de mână învățat la școală”, scriu autorii articolului.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
A doua variantă este însă un mare mister, așa cum s-a dovedit după un studiu realizat de cercetătorii de la Johns Hopkins, universitatea din SUA devenită celebră în timpul pandemiei de coronavirus pentru bilanțul cazurilor preluat de instituții din întreaga lume.
Studiul a cuprins trei teste. La primul au participat 38 de studenți, cărora li s-a atras atenția că ”g” poate fi tipărit în două forme. Jumătate dintre studenți nu știau deloc de forma cu două bucle și unul singur a reușit să o reproducă pe hârtie cu succes.
În al doilea test, alte 16 persoane au citit un paragraf. Apoi, li s-a cerut să reproducă forma literei ”g” așa cum era în text. Din nou, unul singur a reușit. Jumătate dintre ei au fost convinși că văzuseră forma cu o singură buclă.
În fine, al treilea test a cuprins alți 44 de participanți au primit patru variante din care să identifice litera ”g” cu două bucle și patru variante pentru litera ”a”. În cazul lui ”g”, doar 28% au răspuns corect, în timp ce în cazul lui ”a” succesul a fost de 100%.
Unul dintre cercetători a încercat să ofere o explicație. ”Ceea ce credem noi este că învățăm forma literelor așa cum suntem nevoiți să o scriem la școală”, a spus Michael McCloskey.
Concluzia studiului a fost că nu învățăm o literă în detaliu, ci atât cât este necesar pentru a o distinge în raport cu celelalte.