Ce legătură este între demență și formele grave de Covid-19

Ultima actualizare: 26-05-2020 12:00
coronavirus
Shutterstock

O genă care provoacă demență ar putea crește posibilitatea de a dezvolta forme severe de Covid-19, arată un studiu din Marea Britanie, citat The Guardian.

Studiul arată implicațiile genetice în contextul pandemiei de coronavirus, în care, aparent inexplicabil, unii pacienți manisfestă forme ușoare ale bolii, în timp ce alții suferă complicații.

În Marea Britanie și Țara Galilor, demeța este boala asociată la mulți dintre cei care au murit fiind infectați cu Covid-19. ”Nu contează doar vârsta pacienților. Acesta este exemplul unei gene care îi face pe unii să fie mai vulnerabili”, a explicat David Melzer, unul dintre autorii studiului, care este profesor de epidemiologie la Universitatea Exeter.

Studiul a fost publicat în ”Journal of Gerontology: Medical Sciences” și s-a bazat pe date de la 500.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 48 și 86 de ani, de la UK Biobank.

Cercetătorii s-au axat pe gena ”ApoE”. Acceasta poate exista în mai multe forme, care au legătură cu mai multe riscuri, inclusiv legate de demență și atacuri de cord.

Risc dublu de a manifesta forme grave de Covid-19 

 

În baza de date a Biobank, 9.022 din 383.000 de voluntari au prezentat două copii ale genei în forma ”e4”, în timp ce 223.000 au avut două copii ale genei într-o altă formă, ”e3”, care are un risc de 14 ori mai mare de a provoca demență, potrivit cercetătorilor.

Rezultatul a fost corelat cu testele pozitive de Covid-19 raportate între 16 martie și 26 aprilie. Concluzia a fost că 37 de pacienți aveau varianta ”e4” a genei ”ApoE”, în timp ce 401 dintre pacienți au avut varianta mai periculoasă, ”e3”.

Pe baza mai multor factori, printre care vârsta și sexul pacienților, conducătorii proiectului au transmis că cei cu ”e3” au un risc dublu de a manisfeta forme severe ale Covid-19, față de cei cu ”e4”.

Și bolnavii de diabet, expuși la coronavirus 

 

Mai mult de un sfert din decesele cauzate de coronavirus în spitalele din Marea Britanie au fost în rândul celor care sufereau de diabet, a scris Telegraph.

Mai exact, din 31 martie, de când a început să fie înregistrată situația medicală a victimelor, până joi, din 22.332 de decese, 5.873 aveau diabet, adică 26%.

Datele oferite de sistemul national de sănătate din Marea Britanie au mai arătat că 18% din cei care au decedat în spitale fiind infectați cu coronavirus sufereau și de demență, iar 15% aveau probleme pulmonare cronice, scrie ITV.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO