Caz controversat in Texas. O remarca rasista a oprit executia unui afro-american

Dată publicare: 16-09-2011 08:37
Dată actualizare: 15-09-2012 03:50


Scaunul pentru condamnati

Duane Buck, condamnat la moarte prin injectare pentru o crima dubla, a scapat, deocamdata, de executie. Avocatii sai au reclamat la Curtea Suprema ca sentinta a avut la baza o marturie rasista.

Mai exact, apararea lui a invocat faptul ca, atunci cand s-a dat sentinta, juriul a luat aceasta decizie pe baza unei marturii care spunea ca Duane Buck era un pericol public pentru ca este negru.

Buck se afla intr-o inchisoare din Texas de 16 ani si nu exista dubii cu privire la vinovatia lui. El este acuzat ca a ucis doua persoane: pe fosta iubita si un barbat care se afla cu aceasta.

Acum insa, acest caz il va aduce in atentia opiniei publice nu numai pe el, ci si pe guvernatorul Texasului, Rick Perry, scriu cei de la The Guardian. El a fost abordat recent de avocatii lui Buck si rugat sa isi foloseasca prerogativele legale pentru a amana cazul timp de 30 de zile - perioada necesara pentru ambele parti sa studieze mai bine acest dosar controversat. Cu toate acestea, guvernatorul Texasului a refuzat cererea, iar cazul a ajuns la Curtea Suprema, care a amanat executia.

Rick Perry este nominalizarea republicanilor pentru alegerile care vor avea loc anul viitor. El a prezidat peste 235 de executii pana acum, de cand a devenit guvernator in 2000. Saptamana trecuta, el s-a laudat cu recordul celor care au fost executati in mandatul sau, la o emisiune TV in care erau invitati suporteri ai republicanilor. 

Duane Buck, in varsta de 48 de ani, si-a omorat iubita si un barbat care se afla cu ea in 1995. Juriul care i-a dat pedeapsa finala a luat in considerare marturia oficiala a unui psiholog, care a declarat ca oamenii de culoare reprezinta un pericol mult mai mare daca sunt eliberati din inchisoare, deoarece sunt predispusi la acte de violenta. Buck este afro-american.

De altfel, in alte sase cazuri in care a depus marturie acest psiholog, dr. Walter Quijano, au fost reexaminate, iar pedepsele au fost reduse. Acum, aceasta interventie a Curtii Supreme ii da sansa lui Duane Buck sa isi comute pedeapsa la inchisoare pe viata.

Sursa: Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO