Catastrofa aviatica in Ucraina. Confruntarile armate au facut 13 victime in zona unde s-a prabusit avionul malaysian MH17
27 iulie 2014. 13 civili, inclusiv doi copii, au fost ucisi duminica in confruntari armate la Gorlivka, unul dintre bastioanele separatiste proruse, o localitate situata la aproximativ 45 de kilometri de Donetk, a anuntat administratia regionala.
"Potrivit primelor informatii, 13 persoane au fost ucise, inclusiv un copil in varsta de un an si unul in varsta de cinci ani", se arata in comunicat. Un purtator de cuvant militar ucrainean a anuntat anterior ca aveau loc tiruri cu lansatoare de rachete de tip Grad asupra unor cartiere locuite de la Gorlivla, atribuindu-le rebelilor prorusi.
Tiruri de artilerie in apropiere de locul catastrofei MH17
Confruntari armate aveau loc duminica in apropierea locului unde s-a prabusit avionul malaysian care efectua zborul MH17, in estul Ucrainei, determinandu-i pe politistii olandezi si australieni sa-si anuleze deplasarea in aceasta zona aflata sub controlul separatistilor prorusi, relateaza AFP, citat de Mediafax.
Tiruri de artilerie se auzeau duminica la aproximativ un kilometru de locul catastrofei, de unde se ridica un fum negru. Un punct de control rebel aflat in apropiere a fost abandonat. La zece zile de la prabusirea avionului de tip Boeing 777 apartinand companiei Malaysia Airlines care asigura o legatura intre Amsterdam si Kuala Lumpur cu 298 de persoane la bord, fragmente de cadavre si fuzelaj zac in continuare pe jos la locul catastrofei, la care inspectorii au doar un acces limitat. Un grup de 30 de experti medico-legali olandezi si politisti neinarmati din aceasta tara si din Australia se pregateau sa mearga la locul catastrofei duminica dimineata, dar au renuntat din motive de securitate.
Situatie in domeniul securitatii "inacceptabila"
"Confruntarile continua. Nu ne putem asuma riscuri", a declarat Alexander Hug, conducatorul Misiunii OSCE din regiune."Situatia in domeniul securitatii pe drumul catre locul (catastrofei) este inacceptabila pentru o misiune de observatori neinarmati", a subliniat el, adaugand ca acestia ar putea sa incerce din nou luni sa ajunga la locul prabusirii avionului.
Ministerul olandez al Justitiei a subliniat, la randul sau, ca nu exista un "acces sigur" pentru cei 30 de experti in medicina legala olandezi, care vor ramane pentru moment la Donetk, capitala provinciei."Situatia este prea instabila pentru a lucra la locul prabusirii", subliniaza ministerul olandez intr-un comunicat.
Cu putin timp inainte de aceasta intensificare a tensiunilor, Guvernul malaysian a anuntat un acord cu separatisti prorusi din estul Ucrainei asupra mobilizarii unei misiuni internationale de politie in vederea securizarii locului si permiterii efectuarii unei anchete independente.
Aceasta misiune va fi alcatuita din 68 de politisti malaysieni, care urmeaza sa plece miercuri de la Kuala Lumpur catre locul catastrofei, dar si din forte olandeze si australiene, doua dintre tarile care au inregistrat cel mai mare numar de victime, respectiv 193 si 28 de cetateni, a anuntat Guvernul malaysian intr-un comunicat.
De asemenea, trupe olandeze si australiene se afla de cateva zile in asteptare sa plece catre Ucraina.Olanda conduce procesul de identificare a victimelor si ancheta cu privire la cauzele prabusirii Boeingului 777 Malaysia Airlines, doborat de o racheta.Mai multe elemente au determinat Kievul si Occidentul sa-i arate cu degetul pe rebelii prorusi si pe protectorii lor de la Kremlin.O echipa maedico-legala olandeza a fost deja la locul catastrofei, dar nu si politia criminalistica insarcinata cu ancheta, din motive de securitate. Numeroase cadavre au fost trimise deja in Olanda, unde o prima victima a fost identificata sambata. Dar lipsesc 71 de cadavre.
Misiune de securizare delicata
Activitatile sunt complicate de confruntarile armate dintre loialisti si separatisti, care se intensifica in regiune, in pofida unui armistitiu fragil in zona prabusirii avionului.In acest context, securizarea locului este considerata cruciala, dar misiunea este delicata, insurgentii prorusi si Moscova fiind mai degraba reticenti fata de prezenta unor straini inarmati in zona de conflict.Australia a insistat duminica asupra caracterului "neamenintator" al acestei forte.
In ceea ce priveste mobilizarea unei misiuni de politie negociate intre Kiev, Haga si Canberra, stationarea ei urmeaza sa fie aprobata de catre Parlamentul ucrainean intr-o sesiune extraordinara, cu usile inchise, joi.Potrivit presei olandeze, sefii diplomatiilor olandeza Frans Timmermans si australiana Julie Bishop ar putea sa vina luni la Kiev pentru a exercita presiuni asupra autoritatilor ucrainene sa devanseze acest vot, Bishop apreciind ca este prevazut "prea tarziu". "Tot ceea ce vrem este securizarea locului, pentru ca sa poata sa fie inspectat in detaliu, si culegerea tuturor fragmentelor", a subliniat Bishop, pentru postul de televiziune Channel Ten, la Amsterdam.
Rebeli prorusi anunta ca au predat Olandei, in Ucraina, un vagon cu bunurile victimelor MH17
Vagonul cu bunuri personale ale victimelor zborului MH17 a fost predat autoritatilor olandeze, a anuntat duminica un lider ai insurgentilor separatisti prorusi din estul Ucrainei."Vagonul a fost sigilat si este pregatit sa fie trimis in afara teritoriului «republicii populare» de la Donetk", a declarat Serghei Kavtaradze, un membru al "consiliului de securitate" al republicii autoproclamate.
Vagonul contine "bunuri personale si bagaje ale victimelor catastrofei", a precizat el, adaugand ca a fost predat Olandei duminca, pe teritoriul controlat de catre rebeli.Un grup de 30 de experti olandezi se indrepta duminica spre locul unde s-a prabusit avionul malaysian care efectua zborul MH17, in estul Ucrainei, o zona in care confruntarile armate s-au intensificat, au anuntat autoritatile olandeze.
"Echipa se asteapta sa soseasca la locul (prabusirii) inainte de pranz", a anuntat Ministerul olandez al Justitiei intr-un comunicat.Olandezii au putut sa obtina un acces in aceasta zona in urma unui acord intre Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si separatisti prorusi, a precizat ministerul.
Specialistii care lucreaza la baza de langa Amsterdam au identificat prima victima a tragediei aviatice din Ucraina. Este vorba de un pasager de nationalitate olandeza.Sambata, ultimele 38 din cele aproape 230 de trupuri predate de rebeli anchetatorilor au ajuns in Olanda. Problema cea mai grava este ca, la zece zile de la dezastru, ramasitele a cel putin 70 de victime inca mai zac imprastiate pe campurile din Ucraina, sub un soare arzator.
Durerea i-a adus pe doi parinti din Australia in mijlocul conflictului din estul Ucrainei. Cativa oficiali de la Kiev au incercat zadarnic sa ii convinga ca este periculos sa intre pe teritoriul controlat de rebelii pro-rusi, unde s-a prabusit avionul care ar fi trebuit sa le aduca fata acasa.
George Dichinski, tatal fetei: "Credem ca ea este inca in viata. Iar fiecare secunda conteaza. Aveam nevoie sa vad cu ochii mei ce este aici. De aceea am venit."Cruda realitate i-a lovit cand au ajuns printre resturile arse ale aeronavei malaieziene.
Angela Rudhart-Dichinski, mama fetei: "Am plans mult...Cand am auzit ce s-a intamplat, ne-am intrebat cum vom reusi sa supravietuim."
Fatima era singurul lor copil. Avea 25 de ani, era un inginer de exceptie si visa sa devina astronaut.
Angela Rudhart-Dichinski, mama fetei: "I-am promis fiicei noastre ca vom veni aici. Ar fi trebuit sa facem asta imediat dupa ce s-a intamplat. In ziua urmatoare. Dar..."
Ultimele trupuri recuperate de pe campurile din Grabovo au ajuns in Olanda, unde a inceput deja un laborios proces de identificare. Mult mai dificila se dovedeste misiunea de a recupera si ramasitele omenesti imprastiate pe kilometri intregi. In principal din cauza ca uriasa zona care face obiectul anchetei este sub controlul separatistilor, si nu a fost inca securizata.
Jan Tuinder, seful anchetatorilor olandezi: "Am trimis oameni la fata locului ca sa vada care este situatia, ce trebuie sa facem in continuare. Tot ce fac ei este sa vada care este situatia in locul unde noi credem ca vom gasi ultimele ramasite."
Pentru ca anchetatorii sa isi poate face treaba netulburati, Australia a anuntat ca trimite la fata locului 190 de politisti si un grup restrans de militari. Misiunea va avea scop umanitar. Olandezii au trimsi la randul lor 40 de politisti in haine civile, care ii vor insoti pe anchetatori.