Cat i-a costat pe rusi anexarea Crimeei: factura uriasa creste de la an la an. Dmitri Medvedev: "Nu am avut alta solutie"
Anexarea Crimeei a costat Rusia 25 de miliarde de euro in 2014, respectiv 1,5% din PIB, iar factura generata de blocajul economic si sanctiuni creste in continuare, a declarat marti premierul rus Dmitri Medvedev, transmite Mediafax.
Economia Rusiei s-a contractat cu circa 2% in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Presiunile politice si economice externe fara precedent reprezinta pretul pozitiei noastre. Dar toata lumea, autoritatile si societatea noastra, au inteles ca nu am avut alta solutie, indiferent care sunt pericolele cu care ne confruntam", a afirmat Medvedev.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Economia Rusiei, cel mai mare exportator de energie din lume, intra in recesiune dupa o scadere de aproape 50% a preturilor petrolului si cea mai grava criza a rublei dupa 1998. Sanctiunile au limitat accesul companiilor din Rusia pe pietele financiare internationale si au provocat retrageri masive de capital.
Chiar si dupa armistitiul din estul Ucrainei si stabilizarea cotatiilor petrolului, banca centrala a Rusiei anticipeaza ca economia se va contracta cu pana la 4% in acest an.
"Pierderile provocate de restrictiile impuse sunt semnificative, nu ascundem asta. Nu exista practic niciun sectorul economic care sa nu fie afectat de unele dintre masurile politice, de la sectorul financiar si limitarea accesului la credite externe si pana la importurile de tehnologie", a aratat premierul.
Medvedev a comparat totodata anexarea Crimeei cu reunificarea Germaniei in 1989, el afirmand ca pasul "istoric" de anexare a peninsulei de la Marea Neagra in martie 2014 a fost justificat.
"Pentru multi, revenirea Crimeei a fost o dreptate istorica, a carei semnificatie este echivalenta cu caderea Zidului Berlinului, reunificarea Germaniei sau returnarea Hong Kong sau Macao Chinei", a declarat el.
Medvedev a adaugat ca Rusia nu s-a confruntat niciodata cu atat de multe provocari in acelasi timp.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, Ucraina, Dmitri Medvedev, crimeea,
Dată publicare:
21-04-2015 21:17