Castro, un om al pasiunilor; a iubit sportul, filmele, iar pentru femei a avut o slabiciune. Actritele celebre din viata lui

×
Codul embed a fost copiat

De la sport la cinematografie si aratand de asemenea slabiciuni pentru femei, gatit sau lectura stirilor, fostul lider cubanez Fidel Castro s-a prezentat intotdeauna ca un om al pasiunilor, la limita excesului, relateaza duminica AFP.

Pasiunea lui cea mai secreta: femeile. Emfatic si extrovertit, Fidel Castro a ramas intotdeauna extrem de rezervat cu privire la viata sa privata si nu a aparut niciodata in public cu o femeie la bratul sau.

Casatorit doar o singura data - in 1948 - cu Mirta Diaz-Balart, exilata dupa Revolutie, El 'Lider Maximo' a avut, totusi, cel putin opt copii cu patru femei diferite. La apogeul popularitatii sale la nivel mondial in anii '60, i s-au atribuit legaturi cu actrite celebre ca italianca Gina Lollobrigida sau americanca Ava Gardner.

Citește și
fidel castro
"Fidel Castro va trai vesnic!" Reactiile lui Obama, Trump, Putin si Xi Jinping dupa moartea liderului revolutionar cubanez
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Ultima sa partenera, Dalia Soto del Valle, o blonda cu ochi verzi, cu care are cinci fii si cu care si-a impartit viata in umbra inca din anii 1960, este practic necunoscuta cubanezilor. Dar una dintre cele mai influente femei din viata lui Fidel Castro a fost, fara indoiala, Celia Sanchez, pe care a cunoscut-o in jungla din Sierra Maestra in 1957. Ea a fost mana sa dreapta, secretara sa personala si, fara indoiala, mai mult decat atat, pana cand a murit de cancer in 1980.

Mai mult decat femeile, insa, Fidel Castro a spus ca sportul a fost cel care i-a format spiritul de lupta. Inot, atletism, baseball, baschet, fotbal, dar si tir sau pescuit sportiv: sunt putine activitati sportive in care liderul cubanez nu a putut fi vazut exercitandu-si talentul, in special de catre mass-media. La un turneu de pescuit a participat o data alaturi de romancierul american Ernest Hemingway. "Daca nu as fi fost sportiv, nu as fi fost luptator de gherila", a explicat el, in 1999, in timpul unei conversatii cu jucatori de baseball, unul dintre sporturile sale preferate, pentru care a creat echipa "Barbudos" (nume dat fortelor rebele ale Revolutiei cubaneze).

''Marea sa batalie'' politica a trecut, de asemenea, prin cinema, asa cum a afirmat el insusi. Admirator al lui Brigitte Bardot si prieten cu Gerard Depardieu, Fidel Castro cunostea impactul social al imaginii si a marsat foarte bine in aceasta directie. La trei luni dupa ce a preluat puterea, el a creat Institutul cubanez de arta si industrie cinematografica (ICAIC), apoi Fundatia noului cinema din America Latina si marea scoala internationala de film din San Antonio de los Banos.

"Daca nu supravietuim cultural, nu vom supravietui punct de vedere economic si nici politic", afirma in 1985 cel care a spus ca stie pe de rost toate filmele lui Charlie Chaplin. Tot pasiunea a fost cea care i-a ghidat pasii lui Fidel Castro si spre cele mai bune bucatarii. ''Este un vanator nesatul de retete, pe care ii place sa le prepare cu un soi de fervoare stiintifica", a spus despre el prietenul sau scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, care a murit in aprilie 2014.

Carne, peste, branza si vin rosu, toate ii delectau papilele gustative, cu o slabiciune deosebita pentru inghetata, care ii datoreaza un templu in inima Havanei, Coppelia, un urias complex dedicat acestui desert racoritor in toate formele sale. Mult mai intelectuala, pasiunea pentru informatii l-a ''devorat'' pe Fidel Castro, care afirma ca citeste in fiecare dimineata toate stirile din lume si mai ales pe cele transmise de agentiile de stiri.

"Apetitul sau pentru lectura incepea cu micul dejun, niciodata mai putin de 200 de pagini de ziare si depese ale agentiilor de stiri", potrivit lui Garcia Marquez.

"Inamicul se bazeaza pe agentii de presa care inunda lumea cu calomnii impotriva Revolutiei cubaneze si vor sa o faca sa creada ca suntem barbari", prezicea el in 1959 impotriva presei americane. Pentru a contracara aceste agentii, el a creat impreuna cu luptatorul argentinian de gherila Ernesto 'Che' Guevara agentia Prensa Latina, unde urma sa cunoasca un tanar jurnalist columbian pe nume... Gabriel Garcia Marquez, care avea sa devina laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1982 si cu care a mentinut o prietenie timp de decenii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Ultimul mesaj public al lui Fidel Castro:
Ultimul mesaj public al lui Fidel Castro: "Specia umana se confrunta astazi cu cel mai mare risc din istoria sa"

In ultimul mesaj public al lui Fidel Castro, fostul presedinte cubanez, al carui deces a fost anuntat sambata, a atras atentia ca "specia umana se confrunta cu cel mai mare risc din intreaga sa istorie."

"Fidel Castro va trai vesnic!" Reactiile lui Obama, Trump, Putin si Xi Jinping dupa moartea liderului revolutionar cubanez

Presa americana de sambata marcheaza decesul fostului presedinte cubanez Fidel Castro, scriind despre un 'lider represiv' in tara sa si care i-a 'chinuit' pe sefii de stat americani cu care a fost contemporan, noteaza AFP.

Portretul lui Fidel Castro.
Portretul lui Fidel Castro. "El lider maximo" ar fi scapat de 638 de tentative de asasinat. Cum a transformat Cuba

Simbol al rezistentei fata de imperialismul american pentru unii, dictator deopotriva grotesc si sangeros pentru altii, cubanezul Fidel Castro a fost una dintre figurile centrale ale Razboiului Rece.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.