Castro, un om al pasiunilor; a iubit sportul, filmele, iar pentru femei a avut o slabiciune. Actritele celebre din viata lui
De la sport la cinematografie si aratand de asemenea slabiciuni pentru femei, gatit sau lectura stirilor, fostul lider cubanez Fidel Castro s-a prezentat intotdeauna ca un om al pasiunilor, la limita excesului, relateaza duminica AFP.
Pasiunea lui cea mai secreta: femeile. Emfatic si extrovertit, Fidel Castro a ramas intotdeauna extrem de rezervat cu privire la viata sa privata si nu a aparut niciodata in public cu o femeie la bratul sau.
Casatorit doar o singura data - in 1948 - cu Mirta Diaz-Balart, exilata dupa Revolutie, El 'Lider Maximo' a avut, totusi, cel putin opt copii cu patru femei diferite. La apogeul popularitatii sale la nivel mondial in anii '60, i s-au atribuit legaturi cu actrite celebre ca italianca Gina Lollobrigida sau americanca Ava Gardner.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ultima sa partenera, Dalia Soto del Valle, o blonda cu ochi verzi, cu care are cinci fii si cu care si-a impartit viata in umbra inca din anii 1960, este practic necunoscuta cubanezilor. Dar una dintre cele mai influente femei din viata lui Fidel Castro a fost, fara indoiala, Celia Sanchez, pe care a cunoscut-o in jungla din Sierra Maestra in 1957. Ea a fost mana sa dreapta, secretara sa personala si, fara indoiala, mai mult decat atat, pana cand a murit de cancer in 1980.
Mai mult decat femeile, insa, Fidel Castro a spus ca sportul a fost cel care i-a format spiritul de lupta. Inot, atletism, baseball, baschet, fotbal, dar si tir sau pescuit sportiv: sunt putine activitati sportive in care liderul cubanez nu a putut fi vazut exercitandu-si talentul, in special de catre mass-media. La un turneu de pescuit a participat o data alaturi de romancierul american Ernest Hemingway. "Daca nu as fi fost sportiv, nu as fi fost luptator de gherila", a explicat el, in 1999, in timpul unei conversatii cu jucatori de baseball, unul dintre sporturile sale preferate, pentru care a creat echipa "Barbudos" (nume dat fortelor rebele ale Revolutiei cubaneze).
''Marea sa batalie'' politica a trecut, de asemenea, prin cinema, asa cum a afirmat el insusi. Admirator al lui Brigitte Bardot si prieten cu Gerard Depardieu, Fidel Castro cunostea impactul social al imaginii si a marsat foarte bine in aceasta directie. La trei luni dupa ce a preluat puterea, el a creat Institutul cubanez de arta si industrie cinematografica (ICAIC), apoi Fundatia noului cinema din America Latina si marea scoala internationala de film din San Antonio de los Banos.
"Daca nu supravietuim cultural, nu vom supravietui punct de vedere economic si nici politic", afirma in 1985 cel care a spus ca stie pe de rost toate filmele lui Charlie Chaplin. Tot pasiunea a fost cea care i-a ghidat pasii lui Fidel Castro si spre cele mai bune bucatarii. ''Este un vanator nesatul de retete, pe care ii place sa le prepare cu un soi de fervoare stiintifica", a spus despre el prietenul sau scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, care a murit in aprilie 2014.
Carne, peste, branza si vin rosu, toate ii delectau papilele gustative, cu o slabiciune deosebita pentru inghetata, care ii datoreaza un templu in inima Havanei, Coppelia, un urias complex dedicat acestui desert racoritor in toate formele sale. Mult mai intelectuala, pasiunea pentru informatii l-a ''devorat'' pe Fidel Castro, care afirma ca citeste in fiecare dimineata toate stirile din lume si mai ales pe cele transmise de agentiile de stiri.
"Apetitul sau pentru lectura incepea cu micul dejun, niciodata mai putin de 200 de pagini de ziare si depese ale agentiilor de stiri", potrivit lui Garcia Marquez.
"Inamicul se bazeaza pe agentii de presa care inunda lumea cu calomnii impotriva Revolutiei cubaneze si vor sa o faca sa creada ca suntem barbari", prezicea el in 1959 impotriva presei americane. Pentru a contracara aceste agentii, el a creat impreuna cu luptatorul argentinian de gherila Ernesto 'Che' Guevara agentia Prensa Latina, unde urma sa cunoasca un tanar jurnalist columbian pe nume... Gabriel Garcia Marquez, care avea sa devina laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1982 si cu care a mentinut o prietenie timp de decenii.