Case plutitoare amenajate in containere, solutia ieftina de locuit a unei companii din Copenhaga. Cat costa chiria pe apa
O companie din Copenhaga planuieste sa construiasca vile plutitoare, unde sa fie cazati studentii care nu isi permit ceva mai scump in oras.
Un asemenea complex, care include mai multe garsoniere create din containere, a fost dat de curand in folosinta. Locuintele sunt prietenoase cu mediul, asa ca si factura la utilitati este mai mica.
Privita din aer, vila plutitoare aduce a instalatie de arta moderna. Noua containere scoase din uz au fost amplasate strategic pe un ponton din beton, pentru a forma neobisnuita proprietate. Complexul are o suprafata totala de 300 de metri patrati. Include 12 garsoniere, o teresa comuna si o zona unde se poate face gratar.
Kim Loudrup, inginer: "Atunci cand construiesti ceva pe apa, de obicei, umpli golul cu pamant si construiesti peste. Asemenea actiuni ingusteaza cursurile de apa, care sunt vasele sanguine ale oraselor."
Din acest motiv, inginerul danez care s-a ocupat de proiect a ales varianta complexului plutitor, care, in plus, este si prietenos cu mediul. Foloseste tehnologii verzi pentru productia de electricitate si incalzirea apei.
Kim Loudrup, inginer: "Bucatile de teren care se afla in oras au preturi ridicol de mari. Cei care le cumpara, ridica acolo cladiri de birouri sau apartamente de lux."
Si chiriile sunt mari, in medie in jur de o mie de dolari pentru o garsoniera in centrul orasului Copenhaga. Mult prea mult pentru un student cu posibilitati financiare reduse.
Frederik Logstrup, vice-presedintele Uniunii Studentilor: "Pentru multi studenti, sa ai un loc unde sa traiesti este un factor constant de stres. In plus, daca au de platit o chirie mare, inseamna ca trebuie sa isi gaseasca o slujba si sa munceasca multe ore suplimentare, in detrimentul studiului."
In schimb, ca sa inchiriezi o garsoniera plutitoare te costa in jur de 600 de euro.
Proiectul a fost prezentat la targuri de inginerie din toata lumea si a starnit interersul unor companii din Statele Unite, Marea Britanie si China, care cauta solutii ieftine de locuit.