Carne de cal, descoperita in Portugalia in produse Auchan si El Corte Ingles
Chiftele din carne si hamburgeri vanduti in Portugalia de grupul fracez de distributie Auchan si lasagna vanduta de grupul spaniol El Corte Ingles contin urme de carne de cal nedeclarata.
Printre cele 30 de esantioane cumparate la 20 februarie de asociatia Deco, ce le-a analizat ulterior intr-un laborator, "trei contineau ADN de cal", a anuntat asociatia intr-un comunicat. "Am detectat urme (mai mici de 1 la suta) in hamburgeri Auchan si chifetele din carne Polegar", marca produselor cu pret mic ale grupului francez in Portugalia, a afirmat Deco, adaugand ca "in ceea ce priveste lasagna El Corte Ingles, prezenta ADN-ului era mai mare: intre 1 si 5 la suta".
Dupa ce a primit rezultatele acestor analize, asociatia a constatat ca produsele nu mai erau in vanzare. "Cazul evocat se refera la un furnizor portughez care nu aproviziona decat lantul portughez al Auchan", a precizat in numele Auchan Portugalia Joao Paulo Velez, responsabilul unei agentii de comunicare. Scandalul carnii de cal prezentate drept vita, care afecteaza mai multe tari europene, a cuprins Portugalia la 19 ianuarie, cand grupul agroalimentar Nestle a decis sa retraga de la vanzare lasagna destinata restaurantelor.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
De atunci, autoritatea sanitara portugheza a anuntat confiscarea a 79 de tone de produse pe baza de carne de vita ce contineau carne de cal nedeclarata, precum si 18.839 de cutii de produse semipreparate, in special lasagna, hamburgeri, cannelloni si chiftele din carne, destinate comertului en detail.
Asociatia Deco nu poate preciza daca produsele Auchan si El Corte Ingles au fost confiscate de Autoritatea pentru siguranta alimentara si economica (ASAE) sau de lanturile de distributie.
"Cum lanturile de mare distributie desfasoara propriile controale, este posibil ca produsele sa fi fost retrase de la vanzare din proprie initiativa", a declarat pentru AFP Nuno Lima Dias, responsabil de ancheta desfasurata de Deco.
"Problema este ca ASAE nu a dat publicitatii marcile si institutiile" vizate de controale, a adaugat el, iar "consumatorii cer mai multa transparenta".