Dreptunghiul rosu/galben/verde. Avertismentul de pe eticheta care i-ar ajuta pe romani sa identifice mancarea nesanatoasa
La fel ca tigarile, si mancarea procesata ar putea avea avertismente de sanatate. Un proiect de lege propune ca alimentele, dar si bauturile, sa aiba pe eticheta un dreptunghi.
Rosu inseamna risc cardiovascular crescut, galben - risc moderat si verde - alegere sanatoasa. Codul de culori va fi stabilit in functie de gramajul de zahar, sare si grasimi al fiecarui produs. Regulile ar urma sa se aplice si in industria de catering, dar si in meniurile restaurantelor.
In momentul de fata putini sunt aceia care se uita pe eticheta sa vada daca produsul pe care il cumpara are grasimi multe, zahar in exces sau prea multa sare. Si chiar daca s-ar uita, nimeni nu stie care sunt limitele periculoase. Noul proiect de lege tocmai asta isi propune: sa defineasca exact de la ce valori incolo exista risc cardio-vascular.
Pe produse ar urma sa apara un dreptunghi care poate fi rosu, galben sau verde.
Culoarea rosie va insemna risc cardiovascular crescut. Adica 100 de grame de produs ar contine peste 17, 5 g de grasimi, 23 de grame de zahar si peste 1,5 grame de sare. Omul afla ca produsul trebuie consumat ocazional.
Culoarea galbena va indica faptul ca alimentul are un risc cardiovascular moderat. Asta inseamna ca in 100 de grame de produs ar urma sa gasim intre 3 si 17, 5 grame de grasimi, intre 5 si 23 grame de zahar iar sare intre 0,3 si 1,5 grame.
Un dreptunghi verde i-ar spune consumatorului ca a facut o alegere sanatoasa, pentru ca ingredientele din alimentul respectiv au un risc cardiovascular redus, continutul de sare, zahar si grasimi fiind sub limitele considerate periculoase.
Bomboane de ciocolata - valoare acizi grasi saturati - 36 g
Chipsuri - 33 g
Ciocolata - grasimi 35,5 %
Conserva de carne de porc - valoarea grasimii 10,7g
Dupa ce le-am privit atent rezulta ca poti pleca acasa cu produse in care se depasesc valorile normale de sare, zahar si grasimi. Fara o etichetare corecta, sa nu ne mai mire faptul ca Romania este pe locul 3 in lume la boli cardio vasculare. 60% dintre romani mor din cauza acestor afectiuni.
„Lipidele pe care le luam in cantitati prea mari nu mai apuca sa fi curatate din organism. Mancam cam 12-13 grame de sare pe zi si atunci ai infarct, accident vascular”, atentioneaza acad.dr Maya Simionescu Cercetator patologie moleculara.
Fara avertismente, nimeni nu-si pune intrebari. Initiatorul spune ca s-a inspirat dupa normele europene. "Se va aplica si in industria cateringului si in meniurile restaurantelor”.
Daca legea va fi votata, procesatorii vor avea 6 luni la dispozitie sa aplice etichetele.