Cancelarul german Olaf Scholz, așteptat la Solingen, la locul atentatului care zguduie ţara
Cancelarul german Olaf Scholz se deplasează luni la Solingen, la locul atentatului cu cuţit pentru care a fost arestat un sirian, suspectat de legături cu organizaţia Stat Islamic (SI), relansând în ţară dezbaterea privind politica migratorie, scrie AFP.
Atacul de vineri seara, care a făcut trei morţi şi opt răniţi în cursul unor festivităţi locale, creşte presiunea asupra şefului guvernului cu o săptămână înaintea unor alegeri regionale cu risc ridicat în două landuri din estul Germaniei.
După o zi de fugă, un sirian de 26 de ani s-a predat autorităţilor sâmbătă seara şi a declarat, potrivit poliţiei, că "este responsabil" pentru crime.
SI a revendicat acest act şi a asigurat că atacatorul a acţionat "pentru a răzbuna musulmanii din Palestina şi de pretutindeni", potrivit unui comunicat al grupării jihadiste transmis prin organul său de propagandă Amaq.
Suspectul a vrut "să omoare cât mai multe persoane", a estimat Parchetul federal din Karlsruhe care a raportat duminică "suspiciuni puternice de apartenenţă" la organizaţia jihadistă Stat Islamic.
"El a înjunghiat vizitatori ai festivalului de mai multe ori şi într-un mod ţintit, în spate, gât şi piept", a descris Parchetul.
Suspectul, desemnat de justiţie drept Issa Al H., a sosit în ţară în decembrie 2022, potrivit mai multor media germane, şi făcea obiectul unui ordin de expulzare în Bulgaria, stat al Uniunii Europene în care fusese înregistrată intrarea sa şi unde ar fi trebuit să depună cererea de azil, în conformitate cu normele comunitare.
Potrivit vicecancelarului german Robert Habeck, el nu se afla pe listele extremiştilor islamişti consideraţi periculoşi.
"O ofensivă în materie de expulzări"
În ultimii ani, Germania a fost scena mai multor atacuri jihadiste, dintre care cel mai mortal, un atac cu un camion în decembrie 2016 la un târg de Crăciun din Berlin, a făcut 12 morţi.
Olaf Scholz urmează să aducă un omagiu dimineaţă victimelor atentatului de la Solingen. În apropierea locului tragediei, buchete de flori, lumânări şi mesaje stau mărturie pentru emoţia care a cuprins oraşul cu aproximativ 160.000 de locuitori.
Înjunghiaţi printre miile de spectatori care asistau la un concert, doi bărbaţi de 56 şi 67 de ani şi o femeie de 56 de ani au fost ucişi.
Festivalul de la Solingen urma să sărbătorească pe parcursul a trei zile împlinirea a 650 de ani de la înfiinţarea acestui oraş din landul Renania de Nord-Westfalia, nu departe de Düsseldorf şi Köln.
Atacul a reaprins dezbaterea asupra politicii migratorii şi securităţii publice.
Partidul de extremă dreapta AfD, bine plasat pentru a obţine un scor fără precedent la alegerile regionale de weekend-ul viitor în două landuri ale fostei RDG comuniste, Saxonia şi Turingia, a acuzat guvernele succesive că au provocat "haos" primind prea mulţi imigranţi.
Partidul a cerut "o ofensivă în materie de expulzări".
Friedrich Merz, liderul conservatorilor din CDU, principalul partid de opoziţie, a cerut guvernului "să nu mai primească refugiaţi" din "Siria şi Afganistan".
Coaliţia lui Olaf Scholz era deja sub presiune de câteva săptămâni pentru a relua expulzările infractorilor în Afganistan şi Siria, două ţări pentru care Germania decretase un moratoriu din cauza situaţiei politice interne.
Principalii responsabili ai social-democraţilor şi Verzilor s-au declarat în favoarea unei înăspriri a regulilor de expulzare după producerea unui atac cu cuţitul comis de un afgan de 25 de ani la Mannheim (vest) la sfârşitul lunii mai. Atacul, care a vizat o adunare anti-islam şi a fost suspectat de motivaţie islamistă, a costat viaţa unui poliţist şi a făcut încă cinci răniţi.
Vicecancelarul Robert Habeck a propus duminică înăsprirea legilor privind portul de arme. "Nimeni în Germania nu are nevoie de arme albe în spaţiul public. Nu suntem în Evul Mediu", a spus el.