Trump a fost pus sub acuzare. Este al treilea președinte american din istorie care riscă destituirea

×
Codul embed a fost copiat

Moment extrem de rar în istoria Statelor Unite ale Americii: pentru a treia oară în 243 de ani, un președinte american riscă destituirea.

Camera Reprezentanților a votat punerea sub acuzare a președintelui Donald Trump, la mai puţin de trei luni de la izbucnirea scandalului legat de presiunile făcute asupra Ucrainei.

Democrații susțin că Trump ar fi condiționat un ajutor militar pentru Ucraina de o investigație care să-l vizeze pe fostul vicepreședinte Joe Biden, actual contracandidat al liderului de la Casa Albă.

Preşedintele Donald Trump este vizat de două capete de acuzare: abuz de putere şi obstructionarea Congresului, prin refuzul de a colabora in ancheta privind destituirea. Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a deschis dezbaterile.

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților: „Președintele a încălcat Constituția. Este cât se poate de clar că președintele este un pericol continuu la adresa siguranței noastre naționale.”

Citește și
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Democrații susțin că președintele Donald Trump s-a folosit de prerogativele prezidențiale ca să-l determine pe președintele ucrainean Zelensky să anunțe o investigație în afacerile familiei Biden în Ucraina, în schimbul ajutorului militar pe care îl ofereau Statele Unite. De cealaltă parte, republicanii au respins acuzaţiile.

Zoe Lofgren, Democrat - California: „Președintele Trump nu numai că a abuzat de atribuțiile sale ca să obțină un avantaj și să fie reales. A folosit un guvern străin pentru asta. A folosit drept monedă de schimb ajutorul militar oferit în lupta cu rușii.”

Daniel Meuser, Republican - Pennsylvania: „Abuz de putere? Nu e cazul, potrivit Ucrainei. Președintele Zelensky a confirmat de mai multe ori că nu a fost un schimb, că nu a luat nicio măsură, iar ajutorul militar a fost livrat fără nimic la schimb.”

În timpul dezbaterilor dintre democrați și republicani, Donald Trump s-a abținut de la comentarii. Liderul de la Casa Albă a fost tăcut chiar și pe Twitter, rețeaua sa socială preferată. Purtătoarea de cuvânt a administrației prezidențiale a fost singura care a discutat cu jurnaliștii.

Kellyanne Conway, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă: „(Donald Trump, n.r.) monitorizează dezbaterile, dar are multe altele de făcut astăzi, așa cum are în mai toate zilele.”

Vicepreședintele Mike Pence a fost mai tranșant în declarații: al doilea om în statul american spune că democrații încearcă să reducă șansele lui Trump de-a câștiga alegerile prezidențiale de anul viitor.

Mike Pence, vicepreședintele Statelor Unite: „Ceea ce se întâmplă astăzi în Congres e o rușine. Adevărul e că încearcă să-l pună sub acuzare pe președinte pentru că știu că nu-l pot învinge (în alegeri, n.r.).”

În istoria de aproape 250 de ani a Statelor Unite, Donald Trump este al treilea preşedinte american vizat de o procedură de destituire. Primul a fost Andrew Johnson, în 1868, al doilea a fost Bill Clinton, în 1998.

Bill Clinton: „Vreau să spun, încă o dată, cât de rău îmi pare pentru ce-am spus și ce am făcut ca să declanșez aceste întâmplări.”

Richard Nixon a fost la un pas să ajungă şi el în procedura de destituire pentru afacerea Watergate, dar a demisionat înaintea votului din Camera Reprezentanţilor. 

Ce urmează în Senat

Conform Reuters, Camera Reprezentanţilor ar trebui să-i desemneze pe cei care vor prezenta cazul împotriva lui Trump în Senat, lucru care ar uma să se întâmple joi, înainte de începerea vacanţei de sărbători.

Liderii republican şi democrat din Senat, Mitch McConnell şi Chuck Schumer, au viziuni diferite în legătură cu modul în care ar trebui să se desfăşoare procedura.

Liderul Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi nu a precizat când va prezenta oficial Senatului articolele pentru care preşedintele este inculpat, condiţie necesară pentru declanşarea procedurii din Senat.

Următorii paşi ar urma să aibă loc în luna ianuarie, când Trump se va afla în faţa Senatului, care va trebui să decidă dacă ar trebui să fie condamnat şi demis.

Senatul este însă controlat de republicani, care au anunțat cp vor respinge procedura de destituire. Pentru ca acesta să fie condamnat, este necesară o majoritate de două treimi dintre cei 100 de membri.

Preşedintele Curţii Supreme John Roberts va prezida procesul. Cei desemnaţi de Camera Reprezentanţilor vor prezenta cazul împotriva lui Trump şi echipa juridică a preşedintelui va răspunde acuzaţiilor, Senatori vor avea rolul de juraţi. Procesul ar purtea implica depoziţii ale martorilor şi un program istovitor cu proceduri durând şase zile pe săptămână timp de şase săptămâni.

Liderul republican din Senat Mitch McConnell a declarat însă că majoritatea din Senat ar putea aproba o procedură mai scurtă, votând asupra celor două articole referitoare la inculparea preşedintelui.

 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Prima reacție a lui Donald Trump după ce a fost pus sub acuzare.
Prima reacție a lui Donald Trump după ce a fost pus sub acuzare. "Ură şi furie. Vedeţi ce se întâmplă"

Preşedintele american, Donald Trump, a denunţat miercuri seară din Michigan "ura" democraţilor din Congres, la scurt timp după punerea sa sub acuzare de către Camera Reprezentanţilor, scrie AFP.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.