Calatorie fara precedent: vor sa faca inconjurul lumii cu catamaranul. Vasul va folosi numai energie verde
O echipa de navigatori si ingineri francezi se pregateste pentru o calatorie fara precedent in jurul lumii.
In aprilie, specialistii se vor imbarca la bordul unui catamaran, care va folosi numai energie verde pentru a strabate marile si oceanele.
Vasul este dotat cu panouri solare, cu turbine eoliene si cu un sistem de propulsie pe baza de hidrogen.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Asa va arata catamaranul Energy Observer cand isi va incepe calatoria in jurul lumii. In timp ce in atelier erau puse la punct ultimele finisaje, la Paris, la sediul central UNESCO, au fost prezentate toate detaliile misiunii.
Victorien Erusard, seful misiunii: "Acesta este primul vas electric si cu propulsie de hidrogen care dispune de autonomie gratie unui sistem inovator, unei adevarate inovatii tehnologice."
Vasul, lung de 30 de metri, a fost construit de o echipa de 50 de navigatori, ingineri si arhitecti pe un santier din Bretania. Specialistii au folosit o ambarcatiune "cu experienta", pe care au adaptat-o pentru a sustine tot echipamentul de la bord.
Victorien Erusard, seful misiunii: "Aceasta ambarcatiune are o istorie interesanta, intrucat a stabilit deja un record mondial pentru o calatorie in jurul lumii, avandu-l la carma pe Sir Peter Blake.
Ideea a fost sa folosim un vas la mana a doua, pentru ca majoritatea banilor sa fie investiti in tehnologie si cercetare."
Catamaranul are motoare electrice si este dotat cu panouri solare si turbine eoliene. Daca nu este soare si nu bate vantul, atunci intra in functiune celulele de combustie cu hidrogen.
Victorien Erusard, seful misiunii: "Dispunem de o diversificare a surselor de energie: energie eoliana, solara si un sistem inteligent de tractare. Avem si un sistem de productie de hidrogen la bord. Folosim apa de mare, din care obtinem hidrogen printr-un proces de electroliza."
La bord se va afla si un jurnalist, care va realiza un documentar despre inedita aventura.
Jerome Delafosse, jurnalist: "Vom face numeroase opriri in jurul lumii, pentru ca oamenii sa poata vedea vasul. Ne veti putea urmari aventura si pe retelele de socializare."
Calatoria va dura 6 ani, timp in care vasul va vizita 50 de tari.
Sursa: Pro TV
Etichete: navigatori, inginer, specialisti, catamaran,
Dată publicare:
16-01-2017 09:13