Pestera Scarisoara din Apuseni adaposteste cel mai mare ghetar subteran din lume. Ce incearca acum cercetatorii sa afle
O noua expeditie de cercetare are loc la Pestera Scarisoara, cel mai mare ghetar subteran din lume.
Mai multi specialisti din Romania si Statele Unite vor sa realizeze o reprezentare tridimensionala a blocului de gheata din Muntii Apuseni, pe baza a mii de fotografii facute in adancuri. Cu ajutorul unui program special, cercetatorii vor putea spune cu exactitate care este volumul blocului de gheata. Si vor prezenta imagini nemaivazute pana acum.
Ghetarul de la Scarisoara are o vechime de peste 10.500 de ani si adaposteste peste 120.000 de metri cubi de gheata. In anul 2007 un cercetator roman care preda acum la Universitatea din Florida a coborat in adancuri si, cu ajutorul unui radar special, a reusit sa stabileasca grosimea ghetii: 36 de metri. Acum s-a intors impreuna cu alti cercetatori pentru a determina cu exactitate volumul blocului de gheata.
Prof. dr. Bogdan Onac Universitatea South Florida Tampa SUA: "Se folosesc mii de imagini fotografice, care apoi printr-un soft special creaza imaginea tridimensionala a unui gol sau obiect."
Jackson Hubbert, masterand Universitatea South Florida Tampa SUA: "Cu aceasta tehnologie putem realiza reprezentare 3D a pesterii si blocului de gheata. Facem aceasta pentru a in?elege in ansamblu acest bloc de gheata, si speram sa aratam publicului pestera intr-o forma in care nu a mai fost vazuta pana acum."
Conf. dr. Forray Ferencz-Lazar, Facultatea de Biologie si Geologie Cluj-Napoca: "In tara nu s-au mai facut asemenea studii sau proiecte folosind acest program numit "Structure from Motion."
Pestera Scarisoara este o minune inghetata in timp. Anul trecut, o echipa de cercetatori romani a coborat aici sa ia probe din blocurile de gheata. Specialistii cauta forme de viata, de acum o mie de ani. Pe baza studiilor, oamenii de stiinta au stabilit cum era clima atunci, si mai ales ce plante si microorganisme vietuiau la vremea respectiva.
Pestera Scarisoara, unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din Romania, a fost declarata Monument al Naturii in 1938.