Bulgarii ne trag in jos! Romania amanata in Schengen, din cauza vecinilor
Mai multi diplomati europeni, citati de agentia AFP, au declarat ca Romania si Bulgaria nu se vor integra in spatiul Schengen la sfarsitul lui martie, asa cum sperau liderii lor. Unul dintre motivele principale: raportul negativ al frontierelor bulgare.
"Aderarea in martie este moarta. Nici o decizie nu va fi luata, deoarece raportul de evaluare a Bulgariei privind controlul frontierei sale cu Turcia este negativ. Or nu putem sa admitem Romania fara Bulgaria", a explicat unul dintre diplomatii europeni, sub acoperirea anonimatului, citat de Agentia France Press, conform Mediafax.
Trebuie insa mentionat faptul ca decizia privind aderarea celor doua state ar trebui sa fie luata in cadrul Consiliului ministrilor de Interne din Uniunea Europeana, prevazut sa se desfasoare la 24 februarie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cu toate acestea, Franta si Germania considera deja "prematur" sa permita intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen in martie 2011.
"Franta si Germania nu sunt singurele. Aproximativ 12 Guverne din UE impartasesc aceasta opinie", a subliniat diplomatul respectiv.
Un alt diplomat de la Bruxelles a tinut sa spuna ca amanarea aderarii celor doua state nu trebuie considerata o sanctiune, deoarece si Grecia a fost respinsa de trei ori de Germania, inainte de a fi admisa.
"Actualitatea arata ca Germania avea dreptate sa o blocheze, deoarece Grecia are in continuare probleme cu asigurarea securitatii la frontiera sa cu Turcia", a spus oficialul UE.
Spatiul Schengen include 25 de state membre si permite unui numar de peste 400 de milioane de cetateni sa circule liber, fara a prezenta pasapoartele.
Numai Marea Britanie si Irlanda, doua tari insulare, au decis sa ramana in afara spatiului Schengen.
Trei state care nu fac parte din UE - Elvetia, Norvegia si Islanda - au aderat la acest spatiu. Pe langa Bulgaria si Romania, Ciprul a cerut de asemenea sa se alature zonei Schengen.