Bombele artizanale din New York si New Jersey, gasite cu ajutorul hotilor. Ce mesaj au primit americanii dupa explozie

×
Codul embed a fost copiat

Milioane de americani au primit simultan luni un mesaj pe telefonul lor mobil care ii anunta ca FBI si politia il cauta pe un anume Ahmad Khan Rahami, de 28 de ani, principalul suspect in atacul cu bomba de sambata la New York.

Acest mesaj este rezultatul unui sistem de alertare de urgenta a publicului, specific echipamentelor mobile (WEA), si al carui scop este de a avertiza populatia unei anumite regiuni despre iminenta unui pericol.

El a fost instituit in 2012, dar este pentru prima oara cand este utilizat intr-un caz de atentat.

Functionarea lui este simpla. Autoritatile (federale, locale, agentii publice etc.) transmit mesajul de alerta prin sistemul FEMA (Federal Emergency Management Agency), un organism federal responsabil de coordonarea raspunsului federal la o situatie de urgenta.

FEMA transmite mesajul operatorilor telefonici, care il difuzeaza apoi in regiunea sau regiunile vizate tuturor clientilor lor, proprietari ai telefoanelor prevazute cu o tehnologie specifica WEA.

Citește și
Teroare in Manhattan. Zeci de raniti in urma unei explozii, sambata noapte
America, lovita de trei ori in doua zile. Ambele bombe din Manhattan erau oale sub presiune, similare atentatului din Boston
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Alerta apare ca un text ce nu depaseste 90 de caractere. Acest SMS este insotit de un semnal sonor si de o vibratie pentru a permite tuturor utilizatorilor, inclusiv celor surzi si orbi, sa fie avertizati de pericol.

Daca un telefon este pe vibratie sau pe "silentios", clientul va primi totusi alerta, dar nu si semnalul sonor. Alerta dispare dupa cateva minute dupa aparitia sa.

Tipurile de alerta care pot fi primite sunt: cele trimise de presedintia SUA; alerte asupra unor amenintari iminente, ca in cazul unor catastrofe naturale (precum uragane, cutremure, furtuni) si amenintari de origine umana (atentate); alerte 'Amber' (rapiri de copii) s.a.

Alertele contin informatii despre cine trimite semnalul de alerta, ce se petrece, cine este afectat si ce trebuie sa se faca.

Proprietarii de telefoane mobile noi primesc "automat" alertele daca operatorul lor a subscris programului. Cei ale caror telefoane dateaza de mai multi ani isi pot actualiza sistemul de utilizare pentru a primi alertele respective.

Exista posibilitatea ca aceste alerte sa fie blocate prin dezactivarea functiunii lor in meniul "Notificari" al telefonului. Utilizatorul va continua totusi sa primeasca unele alerte.

In februarie 2015, una din aceste alerte a permis regasirea in foarte scurt timp a unei fetite de trei ani, rapita in statul american Utah (vest), dupa o informatie furnizata de un cetatean.

Explozia din New York marcheaza totusi prima oara cand sistemul este utilizat in combaterea terorismului, potrivit presei americane.

El a avut un "efect extraordinar" in cautarea suspectului, arestat doar dupa cateva ore de la lansarea alertei, a declarat Bill de Blasio, primarul New York-ului in cursul unei conferinte de presa luni.

"Suntem convinsi ca acesta a fost foarte util in spatiu", a spus edilul, fara a furniza mai multe detalii.

Aceste alerte utilizeaza o tehnologie speciala care face transmiterea lor instantanee, indiferent de densitatea sau problemele retelei.

Aceasta tehnologie dispune si de o geolocalizare, astfel incat locuitorii New York-ului care sunt in vizita in prezent la Paris sau Londra, de exemplu, nu au primit alerta privindu-l pe Ahmad Khan Rahami, pentru ca ei nu erau nici in regiune, nici pe teritoriul american.

Tanarul suspectat ca s-ar afla in spatele exploziei din Manhattan a calatorit de mai multe ori in Afganistan, tara lui natala. Potrivit presei americane, la intoarcerea in Statele Unite, a fost luat la intrebari de politisti.

Dar nu a fost pus pe vreo lista a celor suspectati de radicalizare. Barbatul a fost arestat luni seara, dupa un schimb de focuri cu oamenii legii. Desi au vorbit despre un atac terorist in acest caz, autoritatile nu au gasit inca dovezi ca individul sau familia lui ar avea legaturi cu vreo grupare terorista.

Ahmad Khan Rahami, in varsta de 28 de ani, a fost gasit de un politist chemat in ajutor de proprietarul unui bar din orasul Linden, in New Jersey. Un om dormea in usa localului sau si nu voia sa plece. Agentul l-a recunoscut pe Rahami din fotografiile date publicitatii. Cand i-a cerut sa ridice mainile, a fost impuscat in abdomen. Din fericire, purta vesta antiglont.

Capitanul James Sarnicki, departamentul de politie din Linden: "Politistul a deschis si el focul la un moment dat, dupa care suspectul s-a ridicat si a luat-o pe strada. In timpul asta tragea, banuim noi, inspre masinile de pe sosea."

O parte dintr-un glont a atins in zona capului un alt politist. Suspectul a fost, la randul lui, ranit si transportat la spital, unde a fost supus unei interventii chirurgicale.

American de origine afgana, Rahami a fost surprins de camerele de supraveghere in zona in care a avut loc explozia de sambata, din Manhattan, soldata cu 29 de raniti.

Bill Sweeney, director-adjunct FBI: "Am stabilit clar existenta unei legaturi intre Rahami si dispozitivele explozive din New York si cel detonat sambata, in New Jersey."

Este vorba despre bomba artizanala care a explodat la Seaside Park, aproape de traseul unui maraton.

In plus, suspectul locuia cu familia in Elizabeth, o suburbie a orasului New Jersey. Acolo, duminica noapte au fost gasite cinci bombe artizanale, intr-un rucsac, abandonat intr-un tomberon. Una a explodat fara a face victime.

Politia a verificat locuinta familiei lui Rahami, aflata deasupra unui fast-food pe care tatal lui il conduce. Individul era adesea vazut la tejghea, iar clientii si-l amintesc drept un tip prietenos.

Potrivit presei americane, familia avea probleme cu politistii locali, pe care i-au si dat in judecata pentru persecutie si discriminare.

Anchetatorii au anuntat ca, deocamdata, nu exista informatii despre presupusi complici.

Bill Sweeney, director-adjunct FBI: "Nu avem informatii legate de o posibila "celula terorista" care sa opereze in New York."

Explozia de sambata si reuniunea Adunarii Generale a ONU au facut ca la New York sa fie impuse masuri de securitate fara precedent.

Hoti si persoane fara adapost au ajutat la descoperirea unor dispozitive explozive

Hoti si persoane fara adapost au contribuit fara sa vrea la dezamorsarea unor dispozitive explozive prevazute pentru a fi detonate in Manhattan si in New Jersey in acest weekend, potrivit informatiilor care au aparut luni dupa arestarea principalului suspect, conform AFP.

Dispozitivul neexplodat - o oala sub presiune racordata prin fire electrice la un telefon mobil - a fost gasit pe strada 27 sambata seara tarziu, la cateva case de locul exploziei care a facut 29 de raniti in cartierul foarte animat Chelsea.

"Avem imagini video a doua persoane care au luat rucsacul, au scos dispozitivul din el si apoi au plecat cu rucsacul", a indicat luni seful detectivilor politiei newyorkeze, Robert Boyce.

Vazand imaginile de pe camerele de supraveghere, "s-ar fi zis ca este vorba de doi gentlemeni care se plimba de 7 Avenue", a indicat el. "Odata gasit rucsacul, ei au avut un aer surprins, l-au luat si au plecat cu el", adauga acesta.

Politia, in cautarea tuturor detaliilor posibile asupra acestor atacuri, ii cauta acum pe cei doi barbati. "Este dificil de spus in acest stadiu" daca hotii au tras intamplator de unul dintre fire, ceea ce ar putea sa fi dezamorsat dispozitivul, a adaugat Boyce.

Un purtator de cuvant al politiei a indicat totusi pentru AFP ca ei nu dezamorsasera dispozitivul, acesta fiind facut inofensiv de catre politie si trimis apoi pentru analiza la FBI. La Elizabeth, oras din New Jersey de unde este originar suspectul, doua persoane fara adapost au gasit rucsacul in care se aflau cinci bombe artizanale.

Primarul localitatii, Chris Bollwage, a indicat ca ei recuperasera rucsacul dintr-o pubela, sperand sa gaseasca acolo ceva de valoare, dandu-si apoi seama ca ceva nu este in regula. Cand au vazut firele electrice si tuburile, ei au lasat rucsacul si s-au dus direct la politie, a indicat primarul presei americane. Fortele de ordine au putut apoi sa dezarmorseze dispozitivele, cu exceptia unuia dintre ele, care a explodat fara sa provoace daune, potrivit FBI.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Principalul suspect in cazul exploziei din New York, prins.
Principalul suspect in cazul exploziei din New York, prins. "Avem toate motivele sa consideram ca a fost un act terorist"

Politia nu mai cauta nicio persoana pentru atentatul de la New York dupa arestarea a unui american de origine afgana, a afirmat primarul New Yorkului, Bill de Blasio, lasand sa se inteleaga ca suspectul ar fi actionat singur in oras, relateaza AFP.

America, lovita de trei ori in doua zile. Ambele bombe din Manhattan erau oale sub presiune, similare atentatului din Boston
America, lovita de trei ori in doua zile. Ambele bombe din Manhattan erau oale sub presiune, similare atentatului din Boston

America incepe sa retraiasca frica, dupa evenimentele petrecute in ultimele zile. Trei atacuri au avut loc in doua zile in SUA, in Manhattan, New Jersey si Minnesota, si toate duc catre concluzia ca au fost acte teroriste.

Materiale explozive, munitie si arme, descoperite in urma unor perchezitii din Belfast. Un puscas marin britanic, arestat
Materiale explozive, munitie si arme, descoperite in urma unor perchezitii din Belfast. Un puscas marin britanic, arestat

Autoritatile britanice au anuntat descoperirea unei cantitati masive de materiale explozive si chimicale pentru asamblarea unor bombe improvizate, in urma unor perchezitii desfasurate la 12 locuinte din cartierul Larne, situat in nordul Belfast.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.