America, lovita de trei ori in doua zile. Ambele bombe din Manhattan erau oale sub presiune, similare atentatului din Boston

Teroare in Manhattan. Zeci de raniti in urma unei explozii, sambata noapte

America incepe sa retraiasca frica, dupa evenimentele petrecute in ultimele zile. Trei atacuri au avut loc in doua zile in SUA, in Manhattan, New Jersey si Minnesota, si toate duc catre concluzia ca au fost acte teroriste.

Autoritatile au confirmat ca ambele dispozitive plasate in Manhattan - bomba care a explodat si al doilea dispozitiv gasit de politisti - erau oale sub presiune, cu telefoane si fire conectate, similare cu cele din atentatul din Boston.

Conform BBC, surse apropiate anchetatorilor au declarat ca cei de la FBI au oprit o masina suspecta, in Brooklyn, duminica seara, in legatura cu explozia care a avut loc sambata noapte. Presa straina a publicat informatia cum ca FBI ar fi arestat 5 barbati, insa informatia a fost negata oficial de catre FBI, mai scrie BBC.

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a declarat ca explozia care a avut loc sambata in Manhattan a fost produsa de o 'bomba' si ca este un "act de terorism", dar ca nu exista niciun indiciu care sa arate "vreo legatura cu terorismul international", relateaza AFP si Reuters.

Americanii, speriati de un posibil atac terorist de proportii

Citește și
explozie Manhattan
"Am crezut ca asurzesc, ni s-au spart geamurile de la masina". Clipele de groaza traite de martorii exploziei din Manhattan
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Doua dintre aceste atacuri, aproape simultane, s-au soldat in total cu 38 de raniti - 29 in explozia care a avut loc sambata seara in cartierul de lux Chelsea, in centrul Manhattanului -, iar alte noua persoane au fost ranite intr-un atac cu arma alba revendicat de gruparea jihadista Statul Islamic intr-un centru comercial din St. Cloud, un oratel din Minnesota, in Midwest.
Bomba a explodat, la Manhattan, catre ora locala 20.30 (duminica, 3.30, ora Romaniei), in timp ce atacul din Minnesota a avut loc catre ora locala 20.00 (4.00, ora Romaniei).

Politia a anuntat ca o a doua bomba artizanala - o oala sub presiune prevazuta cu un fir si un telefon mobil, potrivit presei, care nu a explodat - a fost descoperita sambata seara in apropiere de locul exploziei in Manhattan.

Mai devreme, sambata, in New Jersey, o bomba artizanala a explodat in orasul Seaside Park, in timpul unei curse la care participau sute de alegatori. Ea nu a provocat victime, deoarece startul cursei a intarziat, potrivit unui purtator de cuvant al procurorului local.

Alte trei bombe cu explozie intarziata au fost gasite la fata locului, care nu au functionat.
 

Atacul din Minnesota, revendicat de Statul Islamic

Dintre toate aceste atentate, unul singur a fost revendicat, pentru moment, si anume cel din Minnesota, de catre organizatia Statul islamic.

Atacul, comis de un "soldat" al gruparii, reprezinta un "raspuns la indemnurile Statului islamic de a lua ca tinta cetateni din tari care apartin coalitiei cruciatilor", a anuntat Amaq, organul de propaganda al Statului Islamic.

Potrivit ziarului local St. Cloud Times, agresorul, impuscat de catre un polisist care nu se afla in timpul programului, era un american in varsta de 22 de ani de origine somaleza, Dahir Adan, student la universitatea locala.

La New York, in schimb, seful politiei James O'Neill a anuntat ca explozia din Chelsea nu a fost revendicata "de vreun individ sau organizatie". Nici atacul din New Jersey nu a fost revendicat.
Autoritatile erau foarte prudente, duminica, in modul in care au vorbit despre aceste atacuri.

"Anchetam aceste evenimente ca un potential act terorist. Subliniez potential. Sunt inca multe lucruri pe care nu le stim pentru moment", a declarat Rick Thornton, agentul FBI insarcinat cu ancheta in Minnesota.

La New York, doar guvernatorul Andrew Cuomo a apreciat ca, deoarece exista o bomba, este vorba "clar de un act terorist", chiar daca a subliniat ca nu exista, in acest stadiu, "vreo legatura cu terorismul international" si ca ancheta este "abia la inceput".

Masuri de securitate sporite in New York

Masurile de securitate, deja omniprezente in New York, unde atacurile de la 11 septembrie 2001 ramana ancorate in memoria colectiva, au fost consolidate. Aproximativ 1.000 de agenti suplimentari au fost mobilizati in prima metropola americana, in care presedintele Barack Obama a sosit duminica dupa-amiaza. Guvernatorul a subliniat, insa, ca aceasta masura este luata din "precautie", deoarece "nu avem niciun motiv sa ne gandim ca exista alte amenintari imediate".

La fel ca unele dintre tarile europene, Statele Unite s-au confruntat recent cu o serie de atacuri sangeroase, comise de musulmani radicalizati, si anume in iunie la Orlando, in Florida, soldat cu 49 de morti, revendicat de Statul Islamic, iar in decembrie la San Bernardino, in California, soldat cu 14 morti, salutat dar nerevendicat de Statul Islamic.

Insa nu exista, pentru moment, vreo legatura dovedita intre cele trei atacuri de sambata, asa cum a subliniat guvernatorul Cuomo.

Aceste evenimente risca sa cantareasca greu in campania pentru alegerile prezidentiale americane de la 8 noiembrie, care se anunta mai stransa decat se prevedea, intre democrata Hillary Clinton si republicanul Donald Trump.

Republicanul a declarat inaintea politiei, inca de sambata seara, ca o bomba a explodat in Chelsea. "Va trebui sa fim duri, prieteni, foarte duri", a spus el.

Clinton, mai prudenta la inceput, deoarece ea a apreciat necesr sa astepte sa se afle mai multe, a condamnat duminica "atacurile aparent teroriste din Minnesota, New Jersey si New York". Ea a amintit ca a pregatit un plan pentru a "invinge Statul Islamic si alte grupari teroriste".

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Statul Islamic revendica atacul cu arma alba dintr-un centru comercial din Minnesota
Statul Islamic revendica atacul cu arma alba dintr-un centru comercial din Minnesota

Atacul cu arma alba care a facut opt raniti sambata seara intr-un centrul comercial din statul american Minnesota "a fost comis de un soldat al Statului Islamic", a anuntat duminica agentia AMAQ, organ de propaganda al gruparii jihadiste.

"Am crezut ca asurzesc, ni s-au spart geamurile de la masina". Clipele de groaza traite de martorii exploziei din Manhattan

O explozie puternica a avut loc sambata noaptea in zona rezidentiala newyorkeza Chelsea din Manhattan.

Explozie in Manhattan. Autoritatile au anuntat ca este vorba despre
Explozie in Manhattan. Autoritatile au anuntat ca este vorba despre "UN ACT DE TERORISM". Toti ranitii au fost externati

LIVE UPDATE| O puternica explozie a zguduit azi-noapte cartierul new yorkez Chelsea, din Manhattan, si a provocat nu mai putin de 29 de raniti.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.