America, lovita de trei ori in doua zile. Ambele bombe din Manhattan erau oale sub presiune, similare atentatului din Boston
America incepe sa retraiasca frica, dupa evenimentele petrecute in ultimele zile. Trei atacuri au avut loc in doua zile in SUA, in Manhattan, New Jersey si Minnesota, si toate duc catre concluzia ca au fost acte teroriste.
Autoritatile au confirmat ca ambele dispozitive plasate in Manhattan - bomba care a explodat si al doilea dispozitiv gasit de politisti - erau oale sub presiune, cu telefoane si fire conectate, similare cu cele din atentatul din Boston.
Conform BBC, surse apropiate anchetatorilor au declarat ca cei de la FBI au oprit o masina suspecta, in Brooklyn, duminica seara, in legatura cu explozia care a avut loc sambata noapte. Presa straina a publicat informatia cum ca FBI ar fi arestat 5 barbati, insa informatia a fost negata oficial de catre FBI, mai scrie BBC.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a declarat ca explozia care a avut loc sambata in Manhattan a fost produsa de o 'bomba' si ca este un "act de terorism", dar ca nu exista niciun indiciu care sa arate "vreo legatura cu terorismul international", relateaza AFP si Reuters.
Americanii, speriati de un posibil atac terorist de proportii
Doua dintre aceste atacuri, aproape simultane, s-au soldat in total cu 38 de raniti - 29 in explozia care a avut loc sambata seara in cartierul de lux Chelsea, in centrul Manhattanului -, iar alte noua persoane au fost ranite intr-un atac cu arma alba revendicat de gruparea jihadista Statul Islamic intr-un centru comercial din St. Cloud, un oratel din Minnesota, in Midwest.
Bomba a explodat, la Manhattan, catre ora locala 20.30 (duminica, 3.30, ora Romaniei), in timp ce atacul din Minnesota a avut loc catre ora locala 20.00 (4.00, ora Romaniei).
Politia a anuntat ca o a doua bomba artizanala - o oala sub presiune prevazuta cu un fir si un telefon mobil, potrivit presei, care nu a explodat - a fost descoperita sambata seara in apropiere de locul exploziei in Manhattan.
Mai devreme, sambata, in New Jersey, o bomba artizanala a explodat in orasul Seaside Park, in timpul unei curse la care participau sute de alegatori. Ea nu a provocat victime, deoarece startul cursei a intarziat, potrivit unui purtator de cuvant al procurorului local.
Alte trei bombe cu explozie intarziata au fost gasite la fata locului, care nu au functionat.
Atacul din Minnesota, revendicat de Statul Islamic
Dintre toate aceste atentate, unul singur a fost revendicat, pentru moment, si anume cel din Minnesota, de catre organizatia Statul islamic.
Atacul, comis de un "soldat" al gruparii, reprezinta un "raspuns la indemnurile Statului islamic de a lua ca tinta cetateni din tari care apartin coalitiei cruciatilor", a anuntat Amaq, organul de propaganda al Statului Islamic.
Potrivit ziarului local St. Cloud Times, agresorul, impuscat de catre un polisist care nu se afla in timpul programului, era un american in varsta de 22 de ani de origine somaleza, Dahir Adan, student la universitatea locala.
La New York, in schimb, seful politiei James O'Neill a anuntat ca explozia din Chelsea nu a fost revendicata "de vreun individ sau organizatie". Nici atacul din New Jersey nu a fost revendicat.
Autoritatile erau foarte prudente, duminica, in modul in care au vorbit despre aceste atacuri.
"Anchetam aceste evenimente ca un potential act terorist. Subliniez potential. Sunt inca multe lucruri pe care nu le stim pentru moment", a declarat Rick Thornton, agentul FBI insarcinat cu ancheta in Minnesota.
La New York, doar guvernatorul Andrew Cuomo a apreciat ca, deoarece exista o bomba, este vorba "clar de un act terorist", chiar daca a subliniat ca nu exista, in acest stadiu, "vreo legatura cu terorismul international" si ca ancheta este "abia la inceput".
Masuri de securitate sporite in New York
Masurile de securitate, deja omniprezente in New York, unde atacurile de la 11 septembrie 2001 ramana ancorate in memoria colectiva, au fost consolidate. Aproximativ 1.000 de agenti suplimentari au fost mobilizati in prima metropola americana, in care presedintele Barack Obama a sosit duminica dupa-amiaza. Guvernatorul a subliniat, insa, ca aceasta masura este luata din "precautie", deoarece "nu avem niciun motiv sa ne gandim ca exista alte amenintari imediate".
La fel ca unele dintre tarile europene, Statele Unite s-au confruntat recent cu o serie de atacuri sangeroase, comise de musulmani radicalizati, si anume in iunie la Orlando, in Florida, soldat cu 49 de morti, revendicat de Statul Islamic, iar in decembrie la San Bernardino, in California, soldat cu 14 morti, salutat dar nerevendicat de Statul Islamic.
Insa nu exista, pentru moment, vreo legatura dovedita intre cele trei atacuri de sambata, asa cum a subliniat guvernatorul Cuomo.
Aceste evenimente risca sa cantareasca greu in campania pentru alegerile prezidentiale americane de la 8 noiembrie, care se anunta mai stransa decat se prevedea, intre democrata Hillary Clinton si republicanul Donald Trump.
Republicanul a declarat inaintea politiei, inca de sambata seara, ca o bomba a explodat in Chelsea. "Va trebui sa fim duri, prieteni, foarte duri", a spus el.
Clinton, mai prudenta la inceput, deoarece ea a apreciat necesr sa astepte sa se afle mai multe, a condamnat duminica "atacurile aparent teroriste din Minnesota, New Jersey si New York". Ea a amintit ca a pregatit un plan pentru a "invinge Statul Islamic si alte grupari teroriste".