Bloomberg: Romania este liderul Uniunii Europene in IT. Exemplul tanarului care si-a crescut de 5 ori salariul, in cativa ani

Ultima actualizare: 12-05-2014 06:48
Computer

Publicatia americana de business Bloomberg a publicat un articol despre boom-ul industriei IT din Romania, una dintre cele mai dinamice si mai bine pregatite din lume.

Cu peste 64 de mii de specialisti in domeniul IT, Romania este liderul Uniunii Europene in aceasta industrie, raportat la numarul locuitorilor. Conform analizei site-ului american Bloomberg, Romania este pe locul al saselea in lume la acest capitol.

Autorii articolului l-au dat ca exemplu pe George Mihaiu, un tanar de 31 de ani, care are in prezent un salariu de aproximativ 2000 de euro, de 5 ori mai mare decat in 2006, cand s-a angajat in IT.

In ultimii 10 ani, 50 de companii din domeniul tehnologiei informatiei, printre care IBM, Microsoft, Oracle sau Intel si-au stabilit birourile in Romania, transformandu-ne tara intr-unul dintre cele mai importante centre de profil din lume.

Cresterea numarului romanilor cu abilitati in domeniul IT nu s-a facut resimtita doar pe piata muncii, ci si in domeniul infractionalitatii informatice. Din acest motiv, Serviciul Secret american si-a deschis un birou la Bucuresti.

Romania este vinovata de aproximativ 1% din atacurile informatice care au loc la nivel mondial, fiind pe pozitia a noua in lume, dupa lideri precum China, Statele Unite, Canada sau Indonezia, conform unui sondaj realizat de Akamai Technologies si citat de Bloomberg.

Trei hackeri romani au fost condamnat de tribunale federale americane la pedepse intre 21 de luni si 15 ani, dupa ce au recunoscut ca au atacat peste 800 de magazine. Presedintele Basescu a declarat ca incearca sa ii convinga pe hackeri sa treaca de partea legii, pentru a realiza la Bucuresti un centru european de lupta impotriva criminalitatii informatice.

"Avand un sistem educational orientat spre stiinte exacte si limbi straine, de la scoala primara la universitate, Romania incearca sa profite de cresterea deficitului de specialisti IT in Europa", au scris autorii articolului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO