China-Rusia-Canada-America. Calea ferata de mare viteza, de 13.000 de km, pe care chinezii vor sa o construiasca

Ultima actualizare: 12-05-2014 06:48
tren

China intentioneaza sa construiasca o cale ferata de mare viteza pana in Statele Unite, relateaza presa de stat de la Beijing.

Linia ferata pe care chinezii planuiesc sa o construiasca incepe din nord-estul Chinei, va trece prin Siberia, printr-un tunel pe sub Oceanul Pacific, va traversa Alaska si Canada pana in Statele Unite, sustine Beijing Times.

"Luam in considerare acest plan. Rusia s-a gandit la el timp de multi ani" a declarat Wang Mengshu, expert feroviar, relateaza The Guardian.

Proiectul este denumit China-Rusia-Canada-America. La finalizare, calea ferata ar avea o lungime de 13.000 de km, cu aproape 3000 de km peste calea ferata transsiberiana. O calatorie cu trenul din China in Statele Unite ar dura doua zile, cu o viteza medie de 350 km/h.

Proiectul este privit cu scepticism chiar si de chinezi si nu se stie exact daca guvernul de la Beijing s-a consultat pe aceasta tema cu cele din Rusia, Statele Unite sau Canada. Doar tunelul subacvatic prin Stramtoare Bering ar necesita o tehnologie fara precedent - ar urma sa fie cel mai lung din lume.

Potrivit ziarului China Daily, inginerii chinezi ar detine deja tehnologia necesara acestui proiect, tehnologie folosita pentru construsctia unei linii ferate intre provincia Fujian si Taiwan.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO