Bloomberg: Europa, amenințată de o versiune estică a Brexit-ului. Ungaria nu lasă garda jos în fața Bruxelles-ului

viktor orban
AFP

Premierul maghiar Viktor Orban și-a făcut un obicei, se pare, să dea vina pe UE pentru orice, iar îngrijorarea este din ce în ce mai mare în ceea ce privește o scădere bruscă a sprijinului public pentru blocul comunitar.

În prezent, în stațiile de tramvai din Budapesta au apărut pacarte cu o porție de pizza și cu sloganul "De ce ne-am mulțumi cu mai puțin?". Astfel, maghiarii sunt îndemnați să gândească cu portofelul și să aleagă "Mai multă Europă".

Însă, mesajul ar putea părea inutil într-o țară fostă comunistă care a absorbit peste 100 de miliarde de euro de la aderarea la Uniunea Europeană în 2004, printre cele mai mari niveluri de ajutor pe cap de locuitor. Dar campania reflectă unele evoluții alarmante într-o națiune care a devenit cel mai critic test al integrității UE.

După ani de zile în care prim-ministrul Viktor Orban (foto articol) a dominat viața publică prin criticile sale la adresa UE, contraofensiva pentru a ajunge la cetățenii obișnuiți vine în contextul în care sondajele arată că maghiarii se îndreaptă din ce în ce mai mult spre est. Riscul este că o scădere a sprijinului popular pentru UE ar putea slăbi cea mai importantă balustradă de protecție împotriva conducerii autointitulate iliberale a lui Orban.

Cel mai recent sondaj semestrial Eurobarometru realizat de UE a înregistrat o scădere de 12 puncte procentuale a sprijinului pentru blocul comunitar, cea mai mare scădere dintre cei 27 de membri ai săi.

Citește și
volodimir zelenski
Germania și Ungaria par să pună primele piedici Ucrainei de a adera la NATO: „Nu este momentul să decidem acum”
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Un sondaj privind relațiile cu alte țări pentru ziarul de centru-stânga Nepszava a constatat că majoritatea susținătorilor lui Orban - de departe cea mai mare grupare politică – îi agrează mai mult pe ruși și chinezi și mai puțin pe americani și ucraineni. În schimb, rușii au fost cei mai puțin populari în rândul populației în general, potrivit rezultatelor publicate la 17 aprilie, informează Bloomberg.

"Acest lucru este extrem de semnificativ și înfricoșător, având în vedere cât de repede se schimbă atitudinile. Este uimitor cât de eficient a fost Orban în distrugerea atitudinii proeuropene a Ungariei", a declarat Daniel Hegedus, cercetător la German Marshall Fund din Berlin.

Orban susține că nu vrea să scoată Ungaria din UE

Ieșirea Regatului Unit din UE în ianuarie 2020 a divizat Marea Britanie, spre surprinderea gruvernului de la Londra.
Cu toate accestea, Ungaria ar putea recurge la acest scenariu, care va fi mai puțin costisitor, dar va fi mai mult simbolic.

Împreună cu Polonia, Orban a avut o dispută cu Bruxellesul în ceea ce privește controlul guvernului asupra instituțiilor democratice, cum ar fi sistemul judiciar și mass-media. Oficialii UE s-au concentrat, de asemenea, asupra corupției din Ungaria, care ocupă în prezent ultimul loc între statele membre în clasamentul realizat de Transparency International.

UE blochează în continuare finanțarea de peste 28 de miliarde de euro pentru Ungaria din cauza preocupărilor sale, deși Johannes Hahn, comisarul pentru buget, a declarat, joi, într-un interviu, că aproximativ 13 miliarde de euro ar putea fi deblocate în următoarele săptămâni, în urma unui acord menit să depolitizeze instanțele.

Orban a respins în repetate rânduri ideea că ar intenționa să scoată Ungaria din UE. Plecarea nu ar avea sens, a spus el, având în vedere cât de dependent este statul maghiar de blocul comercial. Aproape patru cincimi din exporturile sale ajung pe piața fără frontiere a UE, iar economia sa este susținută de investițiile unor companii germane precum Mercedes-Benz Group AG și BMW AG.

Ideea de „Huxit” a apărut în pandemie

Cu toate acestea, întrebările legate de angajamentul european al premierului ungar - și, în sens mai larg, de loialitatea sa occidentală - au semănat îndoieli cu privire la finalul jocului lui Orban, mai ales având în vedere acțiunile și retorica sa de când Rusia a invadat Ucraina.

Guvernul a adus în discuție ideea de "Huxit" în timpul pandemiei, când ministrul de Finanțe, Mihaly Varga, a declarat că apartenența la UE ar putea fi "aruncată într-o nouă perspectivă" odată ce Ungaria va deveni un contribuabil net la bugetul blocului, ceea ce, potrivit acestuia, s-ar putea întâmpla până în 2030. Hegedus a numit acest lucru un "balon de testare" pentru a evalua opinia publică cu privire la aderare.

De atunci, Orban a atacat UE pentru că Bruxellesul a încercat să-l pună la colț din punct de vedere financiar, în timp ce economia și moneda națională s-au prăbușit. Zeci de posturi de radio și televiziune, ziare și site-uri web controlate de Orban distribuie versiunea potrivit căreia sprijinul acordat de UE Ucrainei dăunează Ungariei.

Panourile publicitare sponsorizate de guvern arată o bombă pe care scrie "sancțiuni" și care acuză UE că "ne ruinează". Orban a refuzat să prijine militar Ucraina, a tras de timp în ceea ce privește extinderea NATO, iar în tot acest timp a sudat acorduri energetice cu Rusia.

Orban a declarat la 31 martie că oamenii ar putea începe să pună la îndoială "întreaga existență" a UE pentru sprijinul acordat Ucrainei. Două săptămâni mai târziu, el a declarat că retragerea ajutorului ar pune capăt războiului.

"Ungaria nu a reușit niciodată să internalizeze cu adevărat valorile UE, a fost vorba cu adevărat despre bani. Acum, că banii nu mai curg, adăugați la asta propaganda, iar cele două împreună au un efect puternic", a declarat Agnes Urban, director al Mertek Media Monitor, un organism de supraveghere a presei din Budapesta. 

Simpatia pentru UE, mai mică și în Polonia

Cu toate acestea, maghiarii au rămas în general pro-UE, în timp ce Orban a curtat Rusia și China în timpul guvernării sale neîntrerupte din 2010. Însă, în condițiile în care Ungaria se confruntă cu o recesiune tot mai gravă și cu o inflație care depășește 25%, acest sprijin se destramă acum - și în mod dramatic în rândul tinerilor care, de asemenea, s-au îndreptat către un partid de opoziție anti-NATO.

Sprijinul general al UE se situează acum la 39%, ceea ce plasează Ungaria pe locul cinci între cele 27 de state membre ale UE, alături de Cehia și Slovacia, în sondajul Eurobarometru. Anul trecut, 51% dintre maghiari aveau o părere favorabilă despre UE. Pozitivitatea față de UE a scăzut brusc și în Polonia, cu opt puncte procentuale, deși a fost în continuare de 55%.

Comisarul european Hahn, care se va întâlni cu Orban săptămâna viitoare la Budapesta, s-a arătat îngrijorat de faptul că va fi din ce în ce mai greu să recupereze sprijinul. El nu crede, însă, că este în joc aderarea Ungariei la UE. "Oamenii știu cât de mult beneficiază de pe urma UE. Încrederea în instituțiile europene este mai mare decât în partidele naționale", a spus el în interviu.

La Bruxelles, declinul este atribuit pe scară largă controlului exercitat de Orban asupra mass-media. Într-adevăr, navetiștii din Budapesta sunt obișnuiți să vadă panouri publicitare politice ca parte a atacurilor lui Orban împotriva a ceea ce el consideră a fi dușmani ai statului.

Investitorul și filantropul de origine maghiară George Soros, solicitanții de azil, comunitatea LGBTQ și fostul președinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker au fost țintele unor campanii mediatice. Dar muzica de atmosferă s-a schimbat, a spus Urban.

"În timp ce înainte propaganda guvernamentală se referea la combaterea țapilor ispășitori, în ultimul an a căpătat o nouă dimensiune și acum vizează direct alianțele occidentale ale Ungariei. Este o adevărată cotitură geopolitică", a spus comisarul european Hahn.

În timp ce campania pro-UE este orchestrată de ALDE, grupul care coordonează partidele liberale din UE, SUA sunt, de asemenea, implicate în contraofensivă. Reclame recente finanțate de ambasada americană poartă sloganul "Rușii pleacă acasă", un strigăt de mobilizare împotriva invaziei sovietice din Ungaria din 1956, suprapus peste actualul atac al Rusiei asupra Ucrainei.

Întrucât guvernul controlează o mare parte din mass-media din Ungaria, SUA vor continua să se conecteze direct cu ungurii, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei din Budapesta. Ministrul cabinetului Gergely Gulyas a declarat pe 12 aprilie că panourile arată că SUA fac acum campanie directă în Ungaria.

"Ungaria este poate singurul stat membru care desfășoară o campanie antieuropeană, cel puțin la această scară. Acesta este unul dintre motivele pentru care am vrut să lansăm această campanie - pentru a spune că acest tărâm promis în afara UE nu există", a declarat Daniel Berg, membru al partidului de opoziție Momentum, care ajută la coordonarea campaniei pentru ALDE.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Ungaria a devenit țara cu cea mai ridicată rată a inflației din toată Uniunea Europeană. Guvernul de la Budapesta, în alertă
Ungaria a devenit țara cu cea mai ridicată rată a inflației din toată Uniunea Europeană. Guvernul de la Budapesta, în alertă

Guvernul de la Budapesta caută modalități de a forța marile lanțuri de magazine să reducă prețurile la unele alimente de bază, într-o încercare disperată de a domoli inflația.

Germania și Ungaria par să pună primele piedici Ucrainei de a adera la NATO: „Nu este momentul să decidem acum”
Germania și Ungaria par să pună primele piedici Ucrainei de a adera la NATO: „Nu este momentul să decidem acum”

Ucraina se va alătura NATO, dar trebuie să câștige mai întâi împotriva Rusiei, transmite secretarul general Jens Stoltenberg.

Ungaria va extinde interdicţia asupra importurilor din Ucraina. Zeci de produse agroalimentare nu vor mai putea fi vândute
Ungaria va extinde interdicţia asupra importurilor din Ucraina. Zeci de produse agroalimentare nu vor mai putea fi vândute

Ungaria, care anunţase deja o interdicţie asupra importurilor de cereale ucrainene, pe motiv că destabilizează piaţa naţională, va extinde această măsură la zeci de produse agroalimentare începând de miercuri, relatează France Presse.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.