S-a asezat tacerea peste Oslo. 150.000 de oameni si-au plans cele 76 de victime, ucise cu sange rece

×
Codul embed a fost copiat

"Norvegia nu va mai fi la fel", a recunoscut aseara si premierul tarii unde se acorda premiul Nobel pentru pace, o tara indoliata acum de atacurile unui monstru. Criminalul care a ucis cu sange rece 76 de oameni era monitorizat din martie

Dar oficialii au hotarat sa-l lase-n pace, pentru ca nu parea periculos. Culmea este ca nu poate fi condamnat decat la 21 de ani de inchisoare, chiar daca a luat atatea vieti. Luni seara la Oslo zeci de mii de oameni s-au adunat in tacere sa-i planga pe morti.

In amintirea victimelor executate fara mila,150.000 de oameni s-au strans luni seara in centrul capitalei norvegiene, unde a avut loc un "mars al trandafirilor".

Jens Stoltenberg, premierul Norvegiei:"Rautatea poate ucide o persoana, dar nu poate invinge o natiune!"

Cu ochii in lacrimi si cu cate-o floare in mana, norvegienii au incercat sa se imbarbateze. Au marsaluit in tacere pe strazile din Oslo si au indurat ploaia ca sa asculte un concert organizat in memoria victimelor

Citește și
Anders Behring Breivik
Ce inalt oficial a fost tinta autorului atentatului cu bomba din Norvegia
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Dornic de publicitate si sfidator, Breivik si-a dorit ca prima audiere sa fie publica si sa i se dea voie sa se prezinte in uniforma. Autoritatile au convins totusi instanta ca sedinta sa se deruleze cu usile inchise, tocmai pentru a nu i se oferi tribuna sa-si expuna teoriile smintite.

Rusinat si indurerat, tatal lui Breivik, cu care norvegianul de 32 de ani pierduse contactul inca din copilarie, a avut un mesaj dur pentru cel care a indreptat arma impotriva atator suflete nevinovate.

Jens Breivik, tatal lui Anders Breivik: "Nu vreau sa-l revad vreodata. In cele mai negre clipe ale mele ma gandesc ce-ar fi trebuit el sa faca, in loc sa ucida atat de multi oameni... ar fi trebuit sa se sinucida."

Barbatul, care a lucrat in diplomatie si acum traieste in Franta, nu a gasit nicio explicatie pentru gestul crud al fiului sau.

Jens Breivik, tatal lui Anders Breivik: "Trebuie sa fie bolnav! Alta explicatie nu gasesc. Nicio persoana normala n-ar face asa ceva..."

Tot mai multe voci se intreaba cum putea fi evitata aceasta tragedie... Mai ales ca serviciile de securitate norvegiene fusesera sesizate din timp. Numele lui Breivik se afla pe o lista de persoane suspecte inca din martie, dupa ce barbatul a importat ingrasamant din Polonia. Dar, cum nu avea antecedente, nu a fost monitorizat.

Breivik isi va petrece urmatoarea luna la izolare, fara sa poata vorbi sau vedea vreo alta persoana.

Kim Heger, judecator:"In ciuda faptului ca si-a recunoscut actiunile, a pledat nevinovat. Din cate am inteles, acuzatul crede ca a fost nevoit sa, citez "duca totul pana la capat, pentru a salva Norvegia si Europa de Vest de marxismul cultural si dominatia musulmana."

Fara voia lor, o sumedenie de personalitati au aflat stupefiate ca erau pomenite drept surse de inspiratie ori modele in stufosul Manifest redactat in engleza sub numele "Declaratia europeana de independenta 2083".

Astfel, criminalul il evoca pe premierul rus Vladimir Putin drept model de lider, iar felul in care acesta conduce Rusia - forma ideala de guvernare. Pe de alta parte, el le considera pe Scarlett Johansson, Pamela Anderson si Gwyneth Paltrow modele feminine perfecte pentru "o super-rasa nordica".

In schimb, cel care se credea urmas al lui Vlad Tepes ii critica aprig Brad Pitt si Angelina Jolie, pentru ca promoveaza relatiile dintre rase, prin adoptarea a trei copii din Africa si Asia.

Scopul sau declarat explicit era sa poarte un razboi impotriva regimurilor marxiste si multiculturale din Europa care - in cuvintele lui - au capitulat in fata Islamului. Breivik intocmise si o lista cu tari europene ce merita atacate, in functie de proportia de imigranti musulmani. Franta era fruntasa.

Este de asteptat ca ancheta sa capete anvergura internationala. Potrivit presei britanice, din acelasi document reiese ca Breivik ar fi recrutat adepti din Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda, Grecia, Rusia si Serbia.

Si, potrivit aceluiasi document, la un moment dat angajase inclusiv un roman in compania lui de IT, care avea in total 6 angajati. Tot Breivik povestea ca, in urma conversatiei avute cu o femeie care crescuse in Romania comunista, a ajuns la concluzia ca "occidentalii au creierele spalate de principiul corectitudinii politice si multiculturalismului."

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Monstrul cu ochi albastri din Norvegia dorea razboi in Europa. Lista cu tari care
Monstrul cu ochi albastri din Norvegia dorea razboi in Europa. Lista cu tari care "meritau" atacate

Anders Behring Breivik avea "planuri mari". Obiectivul lui era sa declanseze un razboi in Europa, impotriva regimurilor marxiste si multiculturale care au cedat in fata islamismului. Isi stabilise o singura limita: sa nu faca mai mult de 45.000 de morti.

Ce inalt oficial a fost tinta autorului atentatului cu bomba din Norvegia
Ce inalt oficial a fost tinta autorului atentatului cu bomba din Norvegia

Autorul atacurilor mortale de vineri din Norvegia, Anders Behring Breivik, intentiona sa o ucida pe Gro Harlem Brundtland, fost prim-ministru norvegian, potrivit cotidianului Aftenposten, care citeaza surse anonime, relateaza Le Figaro.

Breivik va sta in arest preventiv 2 luni. A spus la audiere ca mai sunt
Breivik va sta in arest preventiv 2 luni. A spus la audiere ca mai sunt "2 celule" in organizatia sa

Politia norvegiana a cerut in mod exceptional 8 saptamani de arest preventiv impotriva lui Anders Behring Breivik. Jumatate din aceasta pedeapsa o va petrece la izolare completa. El a pledat "nevinovat" si a spus ca mai sunt "2 celule" impreuna cu el.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.