Bilanțul morților de coronavirus a ajuns la 490. Scene de groază filmate într-un spital din Wuhan


Ultimul update: Miercuri 05 Februarie 2020 09:26
Data publicarii: Miercuri 05 Februarie 2020 07:46
Categorie: Stiri externe

Hong Kong a raportat primul deces din cauza virusului care a panicat o lume întreagă. Este cea de a doua persoană, din afara Chinei continentale, ucisă de epidemia care a provocat până acum cel puțin 492 de victime.

Iar în Belgia a fost confirmat un prim caz de îmbolnăvire. Oficial, numărul cazurilor de infectare cu coronavirus a depăşit 24.000.

Britanicii, somați să părăsească China

 

Guvernul de la Londra a emis o alertă şi le-a cerut tuturor britanicilor aflaţi în China să părăsească imediat această ţară. Un adevărat exod, dat fiind faptul că 30.000 de britanici locuiesc sau muncesc în China.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii continuă să monitorizeze situaţia din China şi pune presiune asupra autorităţilor de la Beijing pentru ca această criză să nu devină una mondială.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS: "Este important de subliniat că 99 dintre cazuri sunt în China, iar 97 la sută dintre decese sunt în provincia Hubei. Este în continuare prima şi cea mai importantă urgenţă pentru China. Continuăm să colaborăm strâns cu guvernul chinez pentru a sprijini eforturile sale de a combate această epidemie chiar în epicentru. Aceasta este cea mai bună ocazie de a preveni o criză globală extinsă."

De asemenea, directorul OMS a cerut comunităţii internaţionale să acţioneze pentru combaterea răspândirii epidemiei şi în alte colţuri ale lumii. În acest timp, pe reţelele de socializare apar imagini cu situaţia din Wuhan. Un localnic a surprins imagini bulversante, cu morţi aruncaţi într-o maşină, ori cu rude neprotejate, care umbla printre bolnavi şi medici.

Martor: "Asta e maşina unei firme de incinerări. Sunt saci cu cadavre înăuntru. Am făcut poze şi înainte, acum sunt mai mulţi saci, 1,2,3,4,5,6,7,8. Ce de morţi! Sunt cei decedaţi de ieri până azi? Mai-nainte erau 3, 5 minute mai târziu sunt 8. Şi acum încă 2".

Nestingherit de nimeni, un bărbat din Wuhan a filmat în spitalele din oraş care primesc pacienţi cu coronavirus. După ce a postat imaginile pe internet, seara s-a trezit acasă cu angajaţi ai centrului de prevenţie şi mai mulţi poliţişti.

Poliţiştii nu s-au sinchisit de protestele lui. I-au confiscat computerul şi telefonul mobil, apoi l-au băgat cu forţa într-o dubă. La interogatoriu au încercat să-l facă să admită că e plătit de forţe străine anti-chineze.

Totuşi, pentru prima dată, conducerea politică a Chinei a admis că există "neajunsuri şi deficienţe" la modul în care s-a acţionat faţă de explozia epidemiei de coronavirus.

David Culver, corespondent CNN: „Există o îngrijorare tot mai pronunţată în legătură cu aprovizionarea cu produse de uz zilnic. Şi nu e vorba atât de marfa în sine, cât de logistică, felul în care produsele ajung la oameni. Chiar şeful guvernului a avertizat populaţia ca aprovizionarea produselor de strictă necesitate ar putea deveni problematică.”

Iar situaţia nu e dificilă doar în provincia Hubei, plasată sub carantină. De câteva zile şi în metropole precum Shanghai ori Beijing frapează straziile pustii, lipsite de viaţă.

John Defterios, corespondent CNN: „China este economia-elefant a Asiei, cu un PIB de peste 13 trilioane, mai mult decât următoarele 7 economii asiatice combinate, aşa că ce se întâmplă în China are reverberaţii în toată regiunea.”

Kaori Enjoji, corespondent CNN: „Chiar atunci când fabricile din China îşi vor relua activitatea, unii economişti se tem că va fi nevoie de luni până când producţia globală îşi va reveni, ceea ce ar putea provoca o încetinire a economiilor din întreaga lume.”

Pe de altă parte, 3.500 de persoane sunt în carantină pe un vas de croazieră japonez, în apropiererea portului Yokohama, după ce testele au arătat că un pasager este infectat cu coronavirus. Respectivul nu se mai afla pe vapor - a debarcat în Hong kong înainte să fie diagnosticat. Însă o echipă medicală îi verifica acum pe absolut toţi ceilalţi.

VIDEO PROTVPLUS.RO