Bilantul actualizat al cutremurelor din Japonia: 40 de morti si 2000 de raniti. Mesajul presedintelui Klaus Iohannis
Japonia inca se afla in stare de soc dupa cutremurele din ultimele zile. Peste 40 de oameni si-au pierdut viata, iar alti 2000 au fost raniti.
90.000 de oameni au cautat adapost in centrele speciale, dupa ce au ramas fara locuinte. Cutremurele si replicile violente au provocat distrugeri, incendii si alunecari de teren in sud-vestul arhipelagului nipon.
Primul cutremur, cu o magnitudine de 6,5 pe scara Richter a avut loc joi noaptea, insa a fost urmat la numai 24 de ore de un altul si mai puternic de 7,3. Zeci de sosele s-au surpat, un intreg versant de munte a luat-o la vale si valul gigantic de pamant a maturat tot ce i-a stat in cale, iar incendiile izbucnite in urma seismului au inghitit mai multe case.
Potrivit Ministerului Industriei, mai mult de 100.000 de locuinte sunt fara electricitate, gaze si zeci de mii nu au apa. Si combustibilul ar putea lipsi din cauza dificultatii circulatiei pentru camioanele cisterna.
Guvernul a declarat ca a pregatit provizii pentru trei zile pentru zeci de mii de oameni mutati in adaposturi si a decis sa desfasoare in regiune 25.000 de soldati si 1.000 de angajati ai fortelor de salvare in plus fata de pompieri si alte forte de interventie locale.
Un spital din orasul Kumamamto a fost evacuat in cursul noptii de vineri spre sambata, cand s-a produs cel mai puternic seism din serie, de 7,3 grade, iar aeroportul inchis. Transporturile au fost puternic perturbate si numeroase uzine si-au oprit activitatea pentru a face verificari. Nicio anomalie nu a fost semnalata la centrala nucleara din Sendai unde se afla singurele doua reactoare nucleare in functiune din Japonia, si nici la cele din Genkai si Ehime.
Pe fondul ploilor care cad, agentia de meteorologie din Japonia se teme de noi alunecari de teren pe un sol devenit fragil. Ingrijorarea s-a amplificat si din cauza unei slabe eruptii a vulcanului Aso, dar ramane incerta o legatura cu seismele. De la primul seism produs joi, s-au inregistrat peste 320 de replici de diferite puteri, dintre care 14 foarte puternice, potrivit agentiei de meteorologie.
Situat la intersectia a patru placi tectonice, arhipelagul sufera in fiecare an mai mult de 20% din cele mai puternice cutremure inregistrate pe Pamant. Miscarile seismice din aceasta saptamana au fost cele mai puternice de la cutremurul din 11 martie 2011 care a provocat si tsunami si care a determinat Japonia sa opreasca toate reactoarele functionale in lunile care au urmat, aminteste DPA. Cele doua dezastre naturale care au lovit tara simultan au ucis aproximativ 18.500 de persoane si a declansat cel mai grav accident la centrala nucleara Fukushima Daiichi.
Iohannis a transmis un mesaj de condoleante premierului Shinzo Abe, dupa cutremurele din Japonia
Presedintele Klaus Iohannis a transmis premierului japonez Shinzo Abe un mesaj de condoleante in care isi exprima compasiunea si solidaritatea fata de persoanele afectate de cutremurele devastatoare din ultimele zile din Japonia.
"In numele meu si al poporului roman, doresc sa exprim compasiunea si solidaritatea fata de persoanele afectate de cutremurele devastatoare din ultimele zile din Japonia. In aceste momente de adanca tristete, transmit sincere condoleante familiilor indurerate, multa sanatate celor raniti si putere pentru a trece peste aceste evenimente nefericite", se arata in mesajul transmis de seful statului roman prim-ministrului Japoniei.
Seria de cutremure survenita de joi in sud-vestul Japoniei a provocat cel putin 41 de morti si echipele de salvare se tem de noi replici si un bilant mai grav, cu oameni care traiesc ingropati sub daramaturi, relateaza sambata AFP.