Biden vrea suplimentarea cu 33 de miliarde de dolari a ajutorului pentru Ucraina. ''Costul acestei lupte nu este ieftin”
Statele Unite nu pot ''să stea deoparte'' în conflictul din Ucraina, în pofida costului ajutorului lor militar oferit Kievului în faţa ''atrocităţilor şi agresiunii'' Rusiei, a declarat joi preşedintele american Joe Biden.
Biden a cerut Congresului suplimentarea cu 33 de miliarde de dolari a ajutorului pentru Ucraina, din care 20 de miliarde vor reprezenta ajutor militar, relatează AFP şi CNN.
''Noi nu atacăm Rusia. Noi ajutăm Ucraina să se apere singură în faţa agresiunii ruse, şi aşa cum (preşedintele rus Vladimir) Putin a ales să lanseze această invazie brutală, tot el poate alege să încheie această invazie brutală'', a apreciat preşedintele SUA.
''Costul acestei lupte nu este ieftin, dar cedarea în faţa acestei agresiuni va fi mai costisitoare dacă o permitem să se întâmple'', a motivat liderul de la Casa Albă decizia sa de a cere acest ajutor masiv pentru Ucraina, amintind că Washingtonul a livrat deja Ucrainei câte 10 arme antitanc pentru fiecare blindat rusesc, potrivit Agerpres.
Din suma de 33 de miliarde de dolari, pe care Biden a cerut Congresului să o aprobe cât mai repede, 20,4 miliarde reprezintă asistenţă militară şi de securitate, adică în principal arme şi muniţii. Restul sumei este compusă din 8,5 miliarde de dolari ca ajutor economic pentru Ucraina şi din 3 miliarde ca asistenţă umanitară şi de securitate alimentară.
Potrivit unui oficial american, o parte din suma destinată ajutorului militar poate fi folosită pentru a compensa alte ţări pentru armele şi muniţiile oferite Ucrainei.
Biden va trimite Congresului şi un pachet legislativ ce prevede noi măsuri împotriva oligarhilor ruşi, inclusiv folosirea fondurile sechestrate ale acestora pentru a finanţa ajutorul militar american destinat Ucrainei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat joi mai devreme că această alianţă este pregătită să continue ani la rând furnizarea de ajutor militar Ucrainei în războiul acesteia din urmă cu Rusia, inclusiv prin facilitarea transferului de arme de producţie sovietică pentru armata ucraineană, dar şi a unor arme moderne occidentale, întrucât ''există absolut posibilitatea ca acest război să se prelungească luni sau ani''.
Anterior, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că ''tendinţa de a pompa arme în Ucraina şi în alte ţări face parte din tipul de acţiuni care ameninţă securitatea continentului şi provoacă instabilitate'', el răspunzând astfel presei la o întrebare despre o declaraţie a şefei diplomaţiei britanice, Liz Truss, care a sugerat că este esenţial ca nu doar Ucraina să fie aprovizionată cu arme grele, ci şi Republica Moldova, Georgia şi ţările Balcanilor Occidentali.