Berlusconi a linistit apele in Europa, cel putin deocamdata. A anuntat un plan de austeritate


Ultimul update: Sambata 30 Iunie 2012 18:17
Data publicarii: Miercuri 13 Iulie 2011 22:37
Categorie: Stiri externe

Premierul Silvio Berlusconi impreuna cu ministrul sau de finante au anuntat ca pregatesc un plan de austeritate, iar asta a readus linistea pe continent, inclusiv la noi. Leul si-a revenit in cotatiile anuntate de Banca Nationala.

De asemenea, bursele s-au mai relaxat.

In jurul pranzului, milioane de romani indatorati pe la banci au primit o gura de oxigen. Moneda nationala s-a ridicat incet, incet, de la pamant, dupa un knock-out fulgerator. Banca Nationala a anuntat astazi un curs oficial de 4 lei si 27 de bani pentru un euro, mai bun ca cel de ieri.

Leul a recuperat usor teren si fata de francul elvetian, care parea ca a luat-o razna in urma cu 24 de ore.

Problemele de la nivel european sunt insa cat se poate de concrete. Italia, Grecia, Spania, Portugalia si Irlanda, state cu datorii imense, trebuie sa-si reduca drastic cheltuielile, pentru a reveni la normal. Potrivit expertilor, de panica generala au incercat sa profite marii speculatori.

De aceeasi parere este inclusiv ministrul elen de finante, Evangelos Venizelos. Oficialul avanseaza chiar teoria soc, potrivit careia tara sa este folosita drept cobai.

"Grecia este ca un laborator in care se testeaza rezistenta zonei euro. Nu este numai o problema europeana. Are legatura cu intreg sistemul financiar international." - a declarat Evangelos Venizelos, ministrul finantelor din Grecia.

De altfel, Atena a criticat decizia agentiei Fitch, care a retrogradat Grecia in categoria CCC, o pozitie extrem de proasta, care practic le spune investitorilor "fugiti de aici", pentru ca sansele de a recupera banii investiti, nu prea exista.

Pe de alta parte, Italia, in care lucreaza extrem de multi romani si pe care unii au numit-o "noua Grecie" a avut cel mai mult de suferit de pe urma ultimei tornade financiare.

Oricum, pentru a mai calma pietele, ministrul italian de finante a parasit de urgenta o intalnire de la Bruxelles pentru a se intoarce acasa, ca sa lucreze la un plan serios de austeritate.

Este esential, inclusiv pentru Romania, sa se gaseasca rapid o solutie. In Peninsula sunt aproximativ 1.300.000 dintre ai nostri, iar ei ne trimit anual peste un miliard de euro. Si mai delicat, Italia este al doilea partener de export al Romaniei dupa Germania.

Discutam despre 13% din tot ce avem de vanzare. Nu-i tocmai roz situatia nici in Spania, tara in care traiesc cam un milion dintre conationali. La randul lor, acestia ne ajuta cu sute de milioane de euro.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO