Batalia pentru Mosul. Planul americanilor pentru recucerirea orasului irakian ocupat de aproape 2000 de jihadisti
Statele Unite au prezentat un plan destinat armatei irakiene in scopul recuceririi orasului Mosul, ocupat in prezent de organizatia terorista Stat Islamic in Irak si Siria, initiativa de anuntare in mod public a strategiei fiind criticata de americani
Cinci brigazi irakiene vor fi utilizate in confruntari, fiind ajutate de militii kurde, efectivele urmand sa fie de 25.000 de militari.
Un oficial din cadrul Comandamentului Central american (CENTCOM) a declarat, sub protectia anonimatului, ca operatiunile militare vor incepe in aprilie-mai, orasul irakian Mosul urmand sa fie recucerit pana in iunie.
Insa alti doi ofiteri americani au criticat dezvaluirea planului, argumentand ca sunt oferite detalii tactice care vor permite combatantilor grupului Stat Islamic sa se pregateasca.
Organizatia terorista sunnita Stat Islamic in Irak si Siria a ocupat orasul Mosul in iunie 2014, in prezent in zona fiind intre 1.000 si 2.000 de teroristi.
Barack Obama vrea intensificarea eforturilor pentru combaterea terorismului islamist
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, pledeaza pentru contracararea extremismului religios si vrea intensificarea ofensivei impotriva terorismului, denuntand "cruzimea" organizatiei radicale Stat Islamic.
"Asistam la intensificarea terorismului in Irak, Siria, Somalia, Nigeria, Yemen", a afirmat Obama cu ocazia summitului pentru contracararea extremismului organizat la Casa Alba.
"Trebuie sa combatem doctrinele religioase denaturate invocate de grupurile teroriste", a spus Obama, condamnand "cruzimea" organizatiei teroriste sunnite Stat Islamic in Irak si Siria.
"Trebuie sa oprim fluxul de combatanti spre si dinspre Siria si Irak", a insistat presedintele Statelor Unite.
"Razboiul presedintelui sirian Bashar al-Assad impotriva propriului popor faciliteaza instalarea terorismului. Petrol din Siria a fost folosit pentru finantarea organizatiei teroriste Stat Islamic", a continuat Obama.
Presedintele SUA a atras atentia ca extremismul este favorizat de saracie si de lipsa democratiei. "Pentru a avea stabilitate este necesar sa avem democratie - alegeri libere, libertate de exprimare, libertate religioasa. Actiunile de oprimare alimenteaza extremismul", a subliniat Obama, cerand combaterea saraciei si a coruptiei.
Liderul american a exprimat preocupare privind recenta amplificare a antisemitismului in Europa, atragand atentia ca ura pe criterii religiase alimenteaza retelele teroriste.