Batalia pentru Mosul. Planul americanilor pentru recucerirea orasului irakian ocupat de aproape 2000 de jihadisti

irak

Statele Unite au prezentat un plan destinat armatei irakiene in scopul recuceririi orasului Mosul, ocupat in prezent de organizatia terorista Stat Islamic in Irak si Siria, initiativa de anuntare in mod public a strategiei fiind criticata de americani

Cinci brigazi irakiene vor fi utilizate in confruntari, fiind ajutate de militii kurde, efectivele urmand sa fie de 25.000 de militari.

Un oficial din cadrul Comandamentului Central american (CENTCOM) a declarat, sub protectia anonimatului, ca operatiunile militare vor incepe in aprilie-mai, orasul irakian Mosul urmand sa fie recucerit pana in iunie.

Insa alti doi ofiteri americani au criticat dezvaluirea planului, argumentand ca sunt oferite detalii tactice care vor permite combatantilor grupului Stat Islamic sa se pregateasca.

Organizatia terorista sunnita Stat Islamic in Irak si Siria a ocupat orasul Mosul in iunie 2014, in prezent in zona fiind intre 1.000 si 2.000 de teroristi.

Citește și
Statul Islamic
La ce atrocitati sunt supuse femeile fortate sa se marite cu jihadistii ISIS: batai crunte si acte sexuale "anormale"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață


Barack Obama vrea intensificarea eforturilor pentru combaterea terorismului islamist

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, pledeaza pentru contracararea extremismului religios si vrea intensificarea ofensivei impotriva terorismului, denuntand "cruzimea" organizatiei radicale Stat Islamic.

"Asistam la intensificarea terorismului in Irak, Siria, Somalia, Nigeria, Yemen", a afirmat Obama cu ocazia summitului pentru contracararea extremismului organizat la Casa Alba.

"Trebuie sa combatem doctrinele religioase denaturate invocate de grupurile teroriste", a spus Obama, condamnand "cruzimea" organizatiei teroriste sunnite Stat Islamic in Irak si Siria.

"Trebuie sa oprim fluxul de combatanti spre si dinspre Siria si Irak", a insistat presedintele Statelor Unite.

"Razboiul presedintelui sirian Bashar al-Assad impotriva propriului popor faciliteaza instalarea terorismului. Petrol din Siria a fost folosit pentru finantarea organizatiei teroriste Stat Islamic", a continuat Obama.

Presedintele SUA a atras atentia ca extremismul este favorizat de saracie si de lipsa democratiei. "Pentru a avea stabilitate este necesar sa avem democratie - alegeri libere, libertate de exprimare, libertate religioasa. Actiunile de oprimare alimenteaza extremismul", a subliniat Obama, cerand combaterea saraciei si a coruptiei.

Liderul american a exprimat preocupare privind recenta amplificare a antisemitismului in Europa, atragand atentia ca ura pe criterii religiase alimenteaza retelele teroriste.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Arma jihadistilor in lupta cu Europa: 500.000 de militanti deghizati in refugiati.
Arma jihadistilor in lupta cu Europa: 500.000 de militanti deghizati in refugiati. "Mediterana va ajunge o mare a haosului"

Presa italiana a relatat pe larg in aceasta saptamana despre planurile gruparii teroriste Stat Islamic de a crea haos in Europa, daca va fi atacata de coalitiile internationale.

La ce atrocitati sunt supuse femeile fortate sa se marite cu jihadistii ISIS: batai crunte si acte sexuale
La ce atrocitati sunt supuse femeile fortate sa se marite cu jihadistii ISIS: batai crunte si acte sexuale "anormale"

Femeile care din zonele controlate de teroristii din gruparea Statul Islamic traiesc in teroare si sunt supuse la agresiuni sexuale traumatizante, afirma o organizatie siriana care lupta pentru drepturile omului.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.